KINEDOK

KineDok je zpět s online projekcemi a diskuzemi

23. 9. 2022

Autor: Anna Jurková

V letošním roce se KineDok rozrostl o dvě nové partnerské země – Gruzii a Polsko. V návaznosti na četné site-specific projekce v létě chce ale také posílit myšlenku, že dokumenty mohou být dostupné komukoli a odkudkoli. Proto od října ve spolupráci se všemi KineDok zeměmi opět přináší online projekce s následnými mezinárodními diskuzemi na téma vybraných filmů.

Od října 2022 do března 2023 budou každý měsíc pečlivě vybrané dokumenty z letošního katalogu dostupné v určitý čas online a bude se k nim konat i online diskuze na Facebooku, zpravidla v pondělí večer. Celkem vás čeká šest online projekcí s následnými diskuzemi. Všechny budou zdarma a dostupné ze kterékoli partnerské země KineDok (Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko, Gruzie a Polsko). 

Program akcí je následující (může se však měnit, proto doporučujeme sledovat program zde na webu nebo na facebookové stránce KineDok International, kde najdete nejaktuálnější informace).

ŘÍJEN: NÁMOŘNÍK (2021, Lucia Kašová, Slovensko)
Dokument k dispozici: 6. - 11. října
Online diskuze na Facebooku: 10. října

Životopisný portrét osmdesátiletého námořníka Paula Johnsona, který na sklonku svého života hledá odpověď na otázku, kde je hranice mezi sobectvím a svobodou. Na své malé lodi u ostrova v jižním Karibiku přemítá o svých životních rozhodnutích a samotu zapíjí pivem a litrem vodky denně. 


LISTOPAD: JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA (2021, Adéla Komrzý, Česká republika)
Dokument k dispozici: 10. - 15. listopadu
Online diskuze na Facebooku: 14. listopadu


„Jak žít dobrý život s nemocí?“ Na to se ptají průkopníci české paliativní medicíny ve VFN v Praze Kateřina Rusinová a Ondřej Kopecký. Paliativní péče je především o životě, a i když už nebude dlouhý, pořád může být pro konkrétního pacienta dobrý. Jen je potřeba učinit správné rozhodnutí. 


PROSINEC: DŮM PRO PANENKY (2020, Tudor Platon, Rumunsko)
Dokument k dispozici: 8. - 13. prosince
Online diskuze na Facebooku: 12. prosince


Režisér Tudor Platon odjíždí se svou babičkou a jejími kamarádkami na chatu na rumunském venkově. Tradiční dovolená propletená skutečnými příběhy, radostmi i starostmi sedmdesátiletých dam se stává náhledem do jejich životů, obrazem dlouholetého přátelství a generačního porozumění. 


LEDEN: TOBI V BARVÁCH DUHY (2021, Alexa Bakony, Maďarsko)
Dokument k dispozici: 12. - 17. ledna
Online diskuze na Facebooku: 16. ledna


Jak pochopit a správně komunikovat svoji identitu okolí, když je ti 16? Colors of Tobi je příběh o hledání vlastní genderové identity, pochopení, vzájemném respektu a přijetí sama sebe jako člověka. 


ÚNOR: ŽILETKOVÁ HRANICE (2021, Tiha K. Gudac, Chorvatsko)
Dokument k dispozici: 9. - 14. února
Online diskuze na Facebooku: 13. února


Drsné životní podmínky vždy spojovaly lidi žijící na březích řeky Kupa, která vymezuje chorvatsko-slovinskou hranici. Dnes je ale proud života uměle přerušen žiletkovým drátem, který má zabránit uprchlíkům ve vstupu do Slovinska.


BŘEZEN: SUNNY (2021, Keti Machavariani, Gruzie)
Dokument k dispozici: 9. - 14. března
Online diskuze na Facebooku: 13. března


V nejrůznějších bytech, domech, přístřeších a dalších staveních žije různorodá společnost současných Gruzínců. Bývalá učitelka Sunny je navštěvuje a v rámci sociologické studie nás nechává naslouchat jejich myšlenkám, obavám i nadějím o společenských, morálních a politických tématech.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace