EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC FORUM

Představujeme: vybrané projekty na East Doc Forum 2024

15. 1. 2024

Autor: Barbora Hrubá

East Doc Forum je největší a nejprestižnější pitchingové fórum ve střední a východní Evropě. Za uplynulých 20 let hostilo Forum více než 800 filmařů a producentů ze střední a východní Evropy a přes 300 zástupců televizních stanic, nezávislých producentů, distributorů, zástupců filmových fondů a programových sekcí festivalů z Evropy a Severní Ameriky.

Forum je také velkým finále dokumentární laboratoře Ex Oriente Film. Pitching prezentace proběhnou v rámci East Doc Platform 2024 27. března.

Vybrané projekty


Queens of Joy (r. Olga Gibelinda, prod. Ivana Khitsinska, UA, FR)
Pro tři drag queens trvá boj za rovná práva a svobodu projevu celý život. Se začátkem války však čelí novým výzvám. S nasazením života se rozhodly zůstat na Ukrajině, aby chránily a změnily společnost, která je doposud diskriminovala. Prostřednictvím služby v armádě, aktivismu a dobrovolnictví se naši protagonisté snaží najít krásu v hrůzách války a pilně připravují velkou charitativní drag show.

Under His Spell (r. Lukasz Konopa, prod. Daria Maslona, PL
Surrealistická cesta do života doktora Kašpirovského. Muže, který se na konci 80. let proslavil svými pozoruhodnými kousky, například tím, že silou přesvědčivosti uspal tři ženy, aby mohly v přímém přenosu podstoupit závažnou operaci. Přesvědčil také Šamila Basajeva, čečenského teroristu, který stál za útokem v Beslanu, aby propustil 1 500 rukojmích. Kašpirovského současný život je však jen stínem jeho minulosti. On, který tvrdí, že vyléčil miliony lidí, se nyní potýká s vlastním zdravím a smrtelností, ale přesto plánuje oživit svou divadelní kariéru velkolepou show v hlavním městě Kazachstánu.

Kaprálová (r. Petr Záruba, prod. Alice Tabery, CZ, FR)
Vítězslava Kaprálová, talentovaná česká skladatelka, opustila v roce 1937 svou vlast, aby mohla studovat na Ecole Normale de Musique v Paříži. Přestože o několik let později, ve věku 25 let, předčasně zemřela, odkaz Kaprálové zahrnuje četné partitury a skladby. Prostřednictvím jejích dopisů nahlédneme do její dynamické osobnosti, od počátečního nadšení z rušného velkoměsta až po chvíle osamělosti, úzkosti, genderové nerovnosti a stesku po domově umocněného historickými událostmi.

VOICE/OVER (r. Bálint Révész, prod. Radovan Síbrt, Viki Réka Kiss, CZ)
VOICE/OVER je politická satira, hravá jízda do vynalézavé a podivné říše politické manipulace a populismu s pomocí jednoho politika. S využitím ultrarealistických animací a umělé inteligence film zkoumá způsob, jakým populističtí vůdci komunikují s veřejností, a nastavuje zrcadlo technikám, které jsou hojně zneužívány. Toto hravé zkreslení jazyka a obrazu zpochybňuje vnímání toho, co je realita, což je velmi aktuální otázka naší doby.

Practices in Harmony (r. Anna Kis, prod. Judit Sós, Lili Horvát, HU)
Dva mladí protagonisté jsou mimořádně talentovaní hudebníci a přátelé. Domi je elegantní, sofistikovaný, sebevědomý violoncellista, zatímco klavírista Beni je lehkomyslný nejistý teenager. Přestože jsou velmi rozdílní, tvrdošíjně drží při sobě. Jedná se o příběh dospívání dvou chlapců, kteří jsou kromě mimořádných talentů v elitní klasické hudbě také obyčejnými teenagery, kteří prostě jen zabíjejí čas s kamarády, hrají počítačové hry a baví se vtipy.

The Gods Must Be Mistaken WT (r. Jakob Krese, prod. Annika Mayer, Marina Gumzi, SI, DE, HR) bude potvrzeno
Film nabízí vhled do myšlenek jedné rodiny v průběhu půlstoletí evropských dějin, které charakterizují otřesy, naděje, zkáza i nové začátky. Je to příběh rodiny, která si nikdy nedovolila oddělit politické dění od osobního života. Babička bojovala jako partyzánka v Jugoslávii proti fašismu a za revoluci. Matka se proti této revoluci vzbouřila a viděla, jak se její země ocitla v plamenech nové války. Já, její syn, natáčím film o jejich příbězích prostřednictvím dialogu o bozích, kteří neexistují, o konci, který není koncem, o nutnosti nikdy se nevzdat a o ceně, kterou je za to třeba zaplatit.

Escaping Auschwitz (r. Denis Dobrovoda, prod. Silvia Panakova, CZ, SK)
Escaping Auschwitz vypráví příběh Alfreda Wetzlera, slovenského židovského hrdiny, který varoval svět před nacistickou vyhlazovací mašinérií, a přesto byl po válce svou vládou pronásledován a vymazán z historie. Během osvětimského procesu byl cenným svědkem, protože byl jedním z autorů Osvětimského protokolu, který světu zprostředkoval hrůzy holocaustu. Po válce byl prohlášen za nepřítele státu a opakovaně čelil perzekuci.

Big in Gazi Baba (r. Pauline Isabelle Monique Blanchet, prod. Avdi Thachi, Romir Jakupi, MK, UK)
Sadije je třináctiletá zápasnice albánského původu vzpírající se konvencím ve složité společenské situaci Severní Makedonie. Jako jediná dívka v zápasnickém klubu, kde dominují muži, ztělesňuje ve své komunitě odolnost. Na pozadí historie národa, poznamenané málo známou občanskou válkou v roce 2001, se odvíjí Sadijin příběh.

Ex Oriente Film projekty

Celovečerní dokumenty
Acting Classes (r. Sasha Shegai, KZ)

Armenia Phantom (r. Tamara Stepanyan, FR, AM)
Becoming Roosi (r. Margit Lillak, EE, DE)
Do Magic (r. Vera Lacková, AT, SK)
Letters (r. Andrei Kutsila, PL, BY)
Lights (r. Mila Teshaieva, DE, UA)
Muž pod ledem (r. Eva Tomanová, CZ)
The Poor Cry Too (r. Viktorija Mickute, Ieva Balsiunaite, LT, MX)
Co s Péťou? (r. Martin Trabalík, CZ)
Birdie (r. Aneta Ptak, PL)
Keepers of the Ruins (r. Mariia Shevchenko, UA, PL)

Dokusérie

Recreate (r. Timo Novotny, CZ, AT)
She Is Not in the Business of Making Friends (r. Monica Lăzurean-Gorgan, RO)
Tito. The West's Favorite Dictator (r. Bence Máté, DE, AT, HR, IT)
UNHERO or a Falling Star (r. Georgi Tenev, BG)
The Murderers of Anna Labancz (r. Balázs Dudás, HU)


zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace