EX ORIENTE FILM

KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

ČESKÝ DOKUMENT

Filmoví nadšenci se dočkali, Karlovy Vary se mění ve filmovou mekku

30. 6. 2017

Autor: Marta Obršálová

Právě dnes začíná 52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.  Organizátoři ani letos neopomenuli dokumentární žánr a na programu jsou připraveny hned dvě očekávané premiéry.

V soutěži dokumentárních filmů se ve světové premiéře představí snímek režiséra Víta Klusáka Svět podle Daliborka. Mezinárodní premiéru také čeká snímek o zpěvákovi Richard Müller: Nepoznaný, pod kterým je podepsaný Miro Remo. Region střední a východní Evropy má v soutěži ještě dva zástupce. Rumunská dokumentární esej Tarzanova varlata se zamýšlí nad vztahem člověka k primátům, aby poukázala mj. na roli víry a etiky ve vědeckém výzkumu. Divácky zajímavý je také portrét chorvatského rekordmana ve volném potápění, Život bez vzduchu, který se odehrává výhradně pod vodou. Kompletní seznam filmů v soutěži najdete zde.

V rámci industry programu se 4. července uskuteční již 13. ročník Docu Talents. Během dvou hodin režiséři a producenti vybraných celovečerních dokumentů představí své projekty v osmiminutových prezentacích. Vybrány byly projekty ve fázi produkce nebo postprodukce s předpokládanou premiérou mezi srpnem 2017 a červencem 2018. Docu Talents funguje již od roku 2005 jako startovací rampa pro řadu dokumentárních filmů. V minulosti se zde např. představil úspěšný český snímek FC Roma. Nyní je zařazen do výběru KineDok a putuje spolu s dalšími 16 dokumenty po osmi evropských zemích. V letošní nabídce Docu Talents se objevil projekt D is for Division, který se zúčastnil East Doc Platform 2016. Akci Docu Talents pořádá Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava ve spolupráci s MFF Karlovy Vary. Seznam všech středo- a východoevropských projektů najdete zde.

Celkem osm projektů se bude ucházet o cenu Eurimages Lab Project v hodnotě 50 000 Eur. Pozornost si zaslouží projekt Aleph (r. Iva Radivojevic), který prošel v roce 2015 workshopem Ex Oriente Film a představil se na East Doc Platform 2016. Snímek režisérky Johany Švarcové The Sound is Innocent se zúčastnil Ex Oriente Film 2016 a East Doc Platform 2017. Palce budeme také držet týmu projektu War Under False Pretences (r. Aleksandar Nikolic, p. Gregor Streiber a Monika Braid), kteří přijeli s jiným projektem na letošní East Doc Platform. O výsledcích bude rozhodovat odborná porota ve složení Iole Maria Giannattasio (Directorate-General for Cinema), Cedomir Kolar (A.S.A.P. Films) a Susana Santor Rodrigues (VAIVEM).

Pro české fanoušky je připravena sekce České filmy 2016–2017, kde se představí dokument Olgy Sommerové Červená.

V samotném dění festivalu se postupně vystřídají zástupci IDF (Tereza Šimíková, Kristýna Genttnerová, Kristýna Balaban, Anna Kaslová a Walter Nagy). Pokud se s námi chcete setkat, kontakty najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace