EAST SILVER

East Silver Karavana rozšiřuje svoji nabídku o tři nové filmy

15. 6. 2017

Autor: Walter Nagy, Zdeněk Blaha

Jednou z tradičních aktivit Institutu dokumentárního filmu (IDF) je podpora festivalové distribuce dokumentárních snímků ze střední a východní Evropy. Minulý rok projekt East Silver Karavana zajistil 143 filmových projekcí na evropských, asijských a amerických filmových festivalech. Několik představených filmů získalo ocenění.

Zdá se, že tento úspěšný trend bude pokračovat i v roce 2017. Dokument slovenského režiséra Martina Kollára 5. říjen získal na mezinárodních festivalech pět ocenění a to pouze během první poloviny letošního roku. Film také v červnu získal prestižní Cenu Pavla Kouteckého. Tento pozoruhodný snímek bude mít v červenci francouzskou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu La Rochelle.

V červnu tohoto roku East Silver Karavana rozšířila svůj seznam 18 filmů o další tři tituly. Snímek Avec l'Amour (r. Ilija Cvetkovski a Atanas Georgiev) je portrétem stárnoucího učitele biologie, který je vášnivým sběratelem automobilů. Svoji sbírku buduje celý svůj život a jeho snem je otevřít jednoho dne muzeum. Podaří se mu splnit si své sny?

Režisér Atanas Georgiev není v IDF nováčkem. Jeho předchozí film, mezinárodně velmi uznávaný dokument Cash & Marry, byl podpořen v rámci workshopu Ex Oriente Film 2006 a představil se ve stejný rok na East European Foru. Jeho nový film Avec l'Amour (premiéra na Hot Docs 2017) se zúčastnil v roce 2016 akcí East Doc Platform a Project Market.

Dalším nováčkem ve výběru Karavany je účastník Project Marketu 2017 a nedávno dokončený snímek The Last Ice Hunters zachycující mizící svět inuitských komunit východního Grónska. Kvůli politickým zásahům, zákonům, zákazům lovu tuleňů a globálnímu oteplování se stává život tradičních lovců stále více těžkým. Vizuálně ohromující expedice na polární kruh.

U zrodu filmu stál slovinský režisér Jure Brecejlnik, autor již známého filmu Wild One o Philippu Ribieryho – přestože mu byl diagnostikován syndrom Rubinstein-Taybi (syndrom širokých palců), stal se z něho profesionální horolezec. Jure Brecejlnik zemřel náhle a nečekaně při natáčení The Last Ice Hunters v roce 2015. Film byl dokončen režisérem a kameramanem Rožlem Bregarem a věrným týmem Jureho Brecejlnika. 

V neposlední řadě stojí za zmínku dokumentární film české dokumentaristky Heleny Třeštíkové Strnadovi. Režisérka je proslulá svými časosběrnými filmy a je také vítězkou Prix Arte za nejlepší dokumentární film udělený Evropskou filmovou akademií (EFA) v roce 2008 za její film René.

Film Strnadovi je intimní pohled do života Ivany a Václava v průběhu více než 35 let. Film sleduje pár od jejich svatby v roce 1981 až do dnešního dne, bude jim šedesát a začínají bilancovat svůj život.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace