EAST SILVER

Letošní cenu Silver Eye za nejlepší celovečerní dokument si odnesl rakouský snímek Sand and Blood

28. 10. 2017

Autor: Marta Jallageas

Během závěrečného ceremoniálu MFDF Ji.hlava byl vyhlášen nejlepší snímek trhu East Silver v celovečerní kategorii. Ve velké konkurenci dalších snímků ze střední a východní Evropy se letošním vítězem stal rakouský dokument Sand and Blood.

Cenu Silver Eye celovečerní kategorie na pódiu osobně převzal režisér Matthias Krepp a producentka filmu Leni Gruber od poroty složené ze zástupců mezinárodních filmových festivalů: Mladen Vušurović (Beldocs, Srbsko), Elena Subirà i Roca (DocsBarcelona, Španělsko) a Christine Dollhofer (Crossing Europe, Rakousko). „Pomocí záběrů z mobilních telefonů a domácích videí vypráví film příběhy lidí ve víru událostí iráckých a syrských válečných konfliktů. Snímek přichází s odvážným řešením pro zachování anonymity postav, které upoutá pozornost diváků od začátku až do konce. Je to poutavý a drsný film, avšak velmi nezbytný pro komplexní pochopení složitosti lidstva, které se ocitá v extrémním konfliktu,“ ohodnotila porota vítěze.

Stejně jako vítězové středometrážní a krátké kategorie si i snímek Sand and Blood odnesl díky podpoře programu MEDIA / Creative Europe nejen diplom a originální cenu od designérky Terezy Durdilové, ale také finanční podporu 1 500 € a celoroční festivalovou podporu programu East Silver Karavana ve stejné hodnotě. ​

Vysokou kvalitu filmu Sand and Blood dokazuje také jeho zařazení do prestižní soutěžní kategorie IDFA Competition for Student Documentary. 

Filmy nominované na cenu Silver Eye 2017 v celovečerní kategorii:
The Beksinskis. A Sound and Picture Album (Marcin Borchardt, Polsko, 2017)
Girls Don't Fly (Monika Grassl, Německo, Rakousko, 2016)
The Good Postman (Tonislav Hristov, Finsko, Bulharsko, 2016)
Gwendolyn (Ruth Kaaserer, Rakousko, 2017)
Sand and Blood (Matthias Krepp, Rakousko, 2017)
The Third Option (Thomas Furhapter, Rakousko, 2017)
The Trial - The State Of Russia vs. Oleg Sentsov (Askold Kurov, Estonsko, Poland, Česká republika, 2017)
Ultra (Balazs Simonyi, Maďarsko, Řecko, 2017)
Untitled (Michael Glawogger, Monika Willi, Rakousko, Německo, 2017)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace