EAST SILVER

Známe nejlepší krátký film oceněný Silver Eye 2019

27. 10. 2019

Autor: Veronika Zýková

Již po jedenácté jsou na jihlavském festivalu vyhlašovány ceny Silver Eye pro nejlepší středo- a východoevropský dokument trhu East Silver. Vítězem krátkometrážní kategorie se stal film Pripyat Piano Elišky Cílkové. Zvláštní uznání získala Aljona Suržikova za film Čekání na zázrakCeny byly vyhlášeny 27. října 2019. Ocenění v celovečerní kategorii bude předáno během závěrečného ceremoniálu v pondělí 28. října 2019.

Mezinárodní porota ve složení Ingrid Beerbaum (International Short Film Festival interfilm, Německo), Laurence Boyce (PÖFF, Estonsko) a Matt Lloyd (Glasgow Short Film Festival, Velká Británie) předala cenu Silver Eye filmu Pripyat Piano (r. Eliška Cílková, prod. Jindřich Andrš) s tímto odůvodněním:

„Cenu Silver Eye 2019 pro nejlepší krátký dokument získává poetický film, který je přesvědčivou kombinací zvuku, obrazu a tónu. Při vyrovnávání se s následky tragické události, jejíž ozvěny jsou dodnes pociťovány, film zkoumá ideje absence a ztráty, zatímco je pajánem na sílu hudby, nezdolnost lidského ducha, potřebu přežít a odmítnutí zapomenout. Za výtečné technické ztvárnění, ztělesnění odvážné filmařiny a symbolické zkoumání naděje uprostřed destrukce získává cenu Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové.”


Porota se rozhodla udělit Zvláštní uznání filmu Čekání na zázrak (r. Aljona Suržikova, prod. Ülo Pikkov):

“Filmaři ukázali výjimečnou odvahu a duchapřítomnost, když nechali kameru zapnutou tváří v tvář strašlivé osobní tragédii. Za nebojácnou upřímnost by porota ráda ocenila Zvláštním uznáním Čekání na zázrak Aljony Suržikové.”



Vítěz získal unikátní designovou cenu, finanční odměnu 2500 eur určenou na podporu distribuce filmu a celoroční festivalový servis v podobě East Silver Karavany v hodnotě dalších 2500 eur.

V rámci letošního, v pořadí již 16. trhu East Silver, který probíhá v od 24. do 29. října v rámci MFDF Ji.hlava, porota vybírala z 21 nominovaných filmů. V krátkometrážní kategorii bylo nominováno 11 snímků, v celovečerní 10 filmů.

Seznam krátkých filmů nominovaných na cenu Silver Eye 2019:
Infinity is 50 Meters Away (r. Daniel Światły, Polsko, 2018)
Terraria (r. Hanna Hovitie, Maďarsko, 2019)
The Day After the Afternoon (r. Khosro Khosravi, Maďarsko, 2018)
Currents (r. Katerina Duda, Chorvatsko, 2019)
Wild Berries (r. Marianna Vas, Hedda Bednarszky, Rumunsko, Portugalsko, Maďarsko, 2018)
Blue Frontier (r. Ivan Milosavljević, Srbsko, Slovinsko, 2019)
The Tough (r. Marcin Polar, Polsko, 2019)
Pripyat Piano (r. Eliška Cílková, Česká republika, 2019)
Waiting for a Miracle (r. Aljona Suržikova, Estonsko, 2019)
Boundaries (r. Julija Šatun, Bělorusko, 2019)
Then Comes the Evening (r. Maja Novaković, Srbsko, 2019)







zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace