EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

EAST DOC FORUM

Ceny East Doc Platform mají Roma, Partyzánka i Celibát

13. 3. 2020

Autor: Veronika Zýková

Cenu East Doc Platform 2020 získal připravovaný film s pracovním názvem Roma ukrajinské režisérky Olhy Žurby, oceněny byly také čtyři projekty s českou účastí.

Mezinárodní porota Ceny East Doc Platform ve složení Natalia Aršavskaja (Current Time TV), Myrocia Watamaniuk (Hot Docs) a Barbara Bouillon (ARTE) ocenila projekt režisérky Olhy Žurby a producentek Daryi Bassel a Viktorie Khomenko Roma pro "režisérčinu statečnost, s níž kombinuje umění a autentické vypravěčství. Roma představuje fascinujícího antihrdinu, který v 18 letech poznal víc osamění a izolace, které přináší svět, než většina jeho vrstevníků  i starších lidí." Cena, kterou uděluje Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Current Time TV, je spojena s finanční podporou 5000 eur, jež pomůže režisérce a producentkám při dalším vývoji jejich filmu. Kromě hlavní Ceny EDP získal připravovaný snímek Roma další tři ocenění. 

Zvláštní uznání Ceny EDP získalo Pohodlné století režiséra Jaroslava Kratochvíla a producenta Jaroslava Bláhy. Podle vyjádření poroty jde o "skutečně jedinečný styl uměleckého dokumentu, tento projekt vytváří sám o sobě pozoruhodný a komplexní vizuální svět." Tento projekt získal také Cenu DOK Leipzig Preview, která tvůrcům zajistí účast na prestižní prezentaci během festivalu DOK Leipzig.

Koprodukční cenu České televize v hodnotě 150 000 Kč obdržel projekt Nenets vs Gas (r. Sergio Ghizzardi, prod. Valérie Montmartin). V porotě usedli představitelé ČT Markéta Štinglová, Petr Morávek a Věra Krincvajová. Česká filmařka Libuše Rudinská uspěla se svým připravovaným snímkem Jak chutná celibát, který získal Koprodukční cenu HBO Europe v hodnotě 2000 eur. Tento projekt vybrala Hanka Kastelicová, vedoucí výroby dokumentárních filmů HBO Europe. Cenu Sheffield/Doc Fest pro nejlepší český projekt na East Doc Platform mají Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové a producentky Kristýny Michálek Květové.

Spolu s projektem Roma získal novou Cenu Ex Oriente Fine Cut připravovaný slovensko-český film režisérky Very Lackové a producenta Jana Bodnára Ako som sa stala partizánkou, každý z projektů obdržel  konzultace v hodnotě 1500 eur s renomovanými střihači Miroslavem Jankem a Nielsem Paghem Andersenem. Ako som sa stala partizánkou získal také tradiční cenu Zlatý trychtýř pro projekt z workshopu Ex Oriente Film, jenž během roku zaznamenal největší pokrok, a ocenění od nově vzniklé dokumentaristické asociace DAE Pitch Talent Encouragement.

Devátý ročník East Doc Platform přivítal od 7. do 13. března 2020 řadu filmových profesionálů z celého světa a nabídl také program otevřený pro veřejnost. Většina programu se uskutečnila v Institutu Cervantes v Praze, některé části proběhly online a jiné, jako například Slavnostní vyhlášení cen, byly kvůli aktuální COVID-19 situaci zrušeny.

Všechny oceněné projekty a vyjádření porot:

East Doc Platform Award powered by Current Time TV
Roma (pracovní název) (r. Olha Žurba, prod. Darya Bassel, Viktoriia Khomenko, UA, NL, DK)
Projekt připravovaný ve workshopu Ex Oriente Film 2019

Vyjádření poroty: "Porota oceňuje režisérčinu statečnost, s níž kombinuje umění a autentické vypravěčství. Roma představuje fascinujícího antihrdinu, který v 18 letech poznal víc osamění a izolace, které přináší svět, než většina jeho vrstevníků  i starších lidí. Porota tleská zapálení týmu sledovat tak zábavného, komplexního protagonistu, s nímž zůstává, aby vytvořila co možná nejrozmanitější a nejrozsáhlejší příběh."

Zvláštní uznání
Pohodlné století (r. Jaroslav Kratochvíl, prod. Jaroslav Bláha, CZ, FR)
Projekt připravovaný ve workshopu Ex Oriente Film 2019

Vyjádření poroty: "Skutečně jedinečný styl uměleckého dokumentu, tento projekt vytváří sám o sobě pozoruhodný a komplexní vizuální svět. Jaroslavové, režisér Kratochvil a producent Bláha, se vrací a znovu obnovují uměleckou perspektivu vizionáře, čehož by se odvážil málokterý filmař. Porota rovněž oceňuje hravost, ironii a kreativitu, s níž portrétují prožitou zkušenost historie."

Koprodukční cena České televize
Nenets vs Gas (r. Sergio Ghizzardi, prod. Valérie Montmartin, FR, BE, NO)

Vyjádření poroty: "Vítěz Koprodukční ceny České televize, Nenets vs Gas, přináší současný příběh Něnců, obyvatelů severozápadní Sibiře, a jejich ztráty původního prostředí, kde žili podle svých tradicí 200 generací. Jejich domov se mění v největší těžiště plynu na světě. Tento konkrétní příběh je zároveň univerzálním fenoménem současného světa a odhaluje druhou stranu globalizace."

Koprodukční cena HBO Europe
Jak chutná celibát (r. & prod. Libuše Rudinská, CZ, SK)
Projekt připravovaný ve workshopu Ex Oriente Film 2019

Cena Zlatý trychtýř
Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková, prod. Jan Bodnár, SK, CZ)
Projekt připravovaný ve workshopu Ex Oriente Film 2019

Vyjádření poroty: "Cenu udělujeme za značný pokrok ve vyprávění a odvážnou transformaci režisérky do hlavní hrdinky tohoto důležitého filmu."

Cena Ex Oriente Fine Cut 
Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková, prod. Jan Bodnár, SK, CZ)

Vyjádření poroty: "Odvážný film, který ve správném momentě bude těžit ze střihačských konzultací. Myslíme si, že je to správný čas k introspekci materiálu, různých situací a dějových linek filmu."

Roma (pracovní název) (r. Olha Žurba, prod. Darya Bassel, Viktoriia Khomenko, UA, NL, DK)

Vyjádření poroty: "Roma, hypnotický protagonista filmu - poté, co byl natáčen tolik let, potřebuje být převtělen do příběhové linie filmu. Střihačské konzultace mohou pomoct a vylepšit jeho proces, stejně tak jako fakt, že mohou podpořit režisérku přidržet se její tvůrčí vize."

Cena IDFA Forum 
Black Spot Karabash (dir. Olga Delane, prod. Frank Müller, DE, PL)

Cena DOK Leipzig Co-Production Meeting
Too Close (r. Botond Püsök, prod. Melinda Boros, Irina Malcea, RO)
Projekt připravovaný ve workshopu Ex Oriente Film 2019

Cena DOK Leipzig Preview
Pohodlné století (r. Jaroslav Kratochvíl, prod. Jaroslav Bláha, CZ, FR)

Cena Sunny Side of the Doc
Roma (pracovní název) (r. Olha Žurba, prod. Darya Bassel, Viktoriia Khomenko, UA, NL, DK)
The Mothers' Crusade (detaily nejsou zveřejněny kvůli citlivému obsahu tohoto projektu)

Cena DocsBarcelona
Roma (pracovní název) (r. Olha Žurba, prod. Darya Bassel, Viktoriia Khomenko, UA, NL, DK)

Vyjádření porotce Mikaela Opstrupa: "Jsou různá kritéria, když člověk zvažuje udělení dokumentární ceny. Prvním je pro mě, samozřejmě, že samotný připravovaný fim je zajímavý. Nebo jinak řečeno, že film zkoumá nové cesty, zatímco si drží podstatu dokumentární tvorby. A druhým kritériem je, co režisérka osobně prožila, aby si uvědomila své důvody. A mohl bych dodat: Když je režisérka zároveň tvrdohlavá jako mezek a otevřená jako slavík, nemůže to být lepší. Je to vzácná kombinace. Tým, který stojí za Romou, ví, o čem mluvím – jen lituji těch několik momentů, kdy jsem trochu víc křičel během našich zapálených diskuzí. Těším se, že to bude pokračovat v Barceloně."

Cena Sheffield/Doc Fest
Návštěvníci (r. Veronika Lišková, prod. Kristýna Michálek Květová, CZ, NO)

Cena DAE Pitch Talent Encouragement
Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková, prod. Jan Bodnár, SK, CZ)

Vyjádření poroty: "Cenu DAE Pitch Talent Encouragement získávají Vera Lacková a Jan Bodnár, kteří představili svůj projekt Ako som sa stala partizánkou zde v Praze. Projekt odkrývá části neznámé historie Romů a je úzce spjat s režisérčinou vlastní rodinnou historií. Rozhodli jsme se ocenit tým dvěma ročními členstvími v DAE a doufáme, že budou těžit z konzultací, které jsou s cenou spjaty. DAE, mladá evorpská organizace, bude rozhodně těžit z členství těchto dvou talentovaných tvůrců."

Cena Pitch the Doc
The Schubert Effect (r. Aleksander Elkan, prod. Ksenia Gapchenko, RU)

Vyjádření poroty: “Za vřelý přístup k protagonistovi filmu a za dnes vzácný humor, který doprovází jeho vášnivý boj proměnit sny ve skutečnost přes veškerá úskalí.”

Podívejte se na všechny projekty, které byly vybrány na East Doc Platform 2020.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace