EX ORIENTE FILM

Známe jména prvních tutorů Ex Oriente Film 2020

26. 5. 2020

Autor: Veronika Zýková

První workshop Ex Oriente Film 2020 se uskuteční online od 22. do 27. června. Představujeme první tutory, kteří budou pomáhat účastníkům workshopu s vývojem jejich projektů.

Hlavními tutory prvního workshopu Ex Oriente Film 2020 jsou dokumentární expert Mikael Opstrup, producent a konzultant Iikka Vehkalahti, režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševič a režisér a producent Filip Remunda.

Zde jsou první jména hostujících tutorů a expertů Ex Oriente Film 2020. Další osobnosti odhalíme brzy, stejně jako projekty, jež byly vybrány do letošního workshopu.

Salomé Jashi (Gruzie)
Salomé Jashi po absolvování žurnalistiky studovala dokumentaristiku na katedře mediálního umění na Royal Holloway, University of London. Jeden z jejich studentských filmů byl promítán v National Portrait Gallery jakožto součást diskuze na téma autoportrétu. Její filmy pozorují jemné, překvapivé detaily, které navíc evokují zdání bezprostřední důvěrnosti. Její zatím poslední film Oslnivý svit soumraku (Daisis Miziduloba, 2016) byl uveden na řadě festivalů a získal ocenění na Vision du Réel. Za svůj debut, gruzínsko-německý koprodukční snímek Bakhmaro (2011), byla oceněna na festivalu v Jihlavě a na DOK Leipzig. V současnosti pracuje na svém nejnovějším filmu Trees Floating.

Emma Davie (Velká Británie)
Emma je dokumentaristka a programová ředitelka filmu a TV na Edinburgh College of Art. Její tvorba zahrnuje filmy What Age Can You Start Being An Artist? natočený pro Channel 4 (2004, nominováno na Grierson Award), Gigha: Buying Our Island (2002) - hodinový film pro BBC/Scottish Screen a Flight (2000) - koprodukce BBC/Canadian. Splu s Moragem McKinnonem režírovala snímek I Am Breathing (2013) a s Peterem Mettlerem natočila oceňovaný film Becoming Animal (2018). Její zázemí v experimentálním divadle a performance v ní zanechalo oblibu skupinových projektů. Spolupracovala například s Robertem LePage na Tectonic Plates, ale také řídila svou vlastní společnost Clanjamfrie, se kterou vytvořila obrovská představení vázaná na konkrétní místa.

Peter Kerekes (Slovensko)
Peter Kerekes vystudoval v Bratislavě obor filmové režie. Na VŠMU posléze přednášel a spolu s režisérem Dušanem Hanákem se podílel na založení ateliéru hraného a dokumentárního filmu. Jako režisér je podepsán pod snímky Ladomírske morytáty a legendy (1998), 66 sezón (2003), Jak se vaří dějiny (2008), Sametoví teroristé (2013, spolu s Ivanem Ostrochovským a Pavolem Pekarčíkem) a Baťa, první globalista (2018). Producentsky stál za filmem pěti režisérů a režisérek Okupace 1968 (2018), koprodukoval Svět podle Daliborka (2017) režiséra Víta Klusáka či Vítr. Dokumentární thriller (2019) polského režiséra Michała Bielawského.

Ivan Ostrochovský (Slovensko)
Absolvent katedry audiovizuálních studií a dokumentární tvorby na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v Bratislavě. Mezi jeho dokumenty patří Menšie zlo (2004) či Ilja (2009). Podílel se také na dokumentárním filmu Sametoví teroristé (2013), který byl uveden na MFF Karlovy Vary, kde získal cenu FEDEORA. Na festivalu Berlinale pak vyhrál čtenářskou cenu deníku Tagesspiegel. Ostrochovský je zakladatel a producent Punkchart films. Jako koproducent se podílel i na snímcích Nesvatbov (2010, r. Erika Hníková) a Až do mesta Aš (2010, r. Iveta Grófová). Za svůj první celovečerní filme Koza (2015) získal řadu cen. Jeho nejnovější hraný film Služobníci měl premiéru na Berlinale 2020. 

Giona A. Nazzaro (Švýcarsko/Itálie)
Giona je zástupce Týdne mezinárodní filmové kritiky v Benátkách - filmový kritik, novinář a spisovatel. Je autorem knih a esejí o kinematografii v Hong Kongu a postmoderních akčních filmech, píše pro deník Il Manifesto, týdenní Film TV a je součástí redakce Filmcritica. Hlavní kritik hudebního měsíčníku Rumore, pravidelně přispívá na webové stránky jako je Filmidee, MicroMega.it a Film parlato. Byl členem výběrové komise filmového festivalu Torino, dramaturgem Festival dei Popoli (Florencie, Itálie) a pracuje pro Festival del Film di Locarno. 

První ze tří workshopů Ex Oriente Film 2020 organizuje Institut dokumentárního filmu spolu s Film Expanded s laskavou podporou Audiovizuálneho fondu. Partnery workshopu jsou Filmová a televízna fakulta VŠMU a Asociácia nezávislých producentov.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace