EX ORIENTE FILM

Claire Aguilar, Hanna Polak a Joe Bini tutory Ex Oriente Film 2020

29. 9. 2020

Autor: Veronika Zýková

Druhý workshop Ex Oriente Film 2020 se uskuteční online 19.–24. října. Mezi tutory jsou konzultantka Claire Aguilar, Joe Bini, známý spoluprací s Wernerem Herzogem (např. Grizzly Man a Temný úsvit) a Lynne Ramsey (Nikdys nebyl, Musíme si promluvit o Kevinovi), a režisérka Hanna Polak (Děti ze stanice LeningradskáJuliny sny).

Hostující tutoři druhého workshopu Ex Oriente Film 2020:

○ Joe Bini – Za dobu 20 let spolupracoval s Wernerem Herzogem na mnoha dokumentárních a celovečerních filmech, např. Grizzly Man (2005) nebo Temný úsvit (2007). Spolupracoval také s Marinou Zenovich (Roman Polanski: Pravdivý příběh, 2008), Andreou Arnold (American Honey, 2016) nebo Lynne Ramsay (Musíme si promluvit o Kevinovi, 2011 a Nikdys nebyl, 2017).

○ Claire Aguilar  Claire působí v organizaci Women Make Movies, dříve působila v IDA (International Documentary Association). Jako konzultantka pracovala na filmech jako Valčík s Bašírem (r. Ari Folman), State Legislature (r. Frederick Wiseman), The Invisible War (r. Kirby Dick) a byla výkonnou producentkou filmu Final Account Luka Hollanda, který měl premiéru na letošním festivalu v Benátkách.

○ Hanna Polak – Polská režisérka, která se ve svých filmech zaměřuje na problematiku dětí v nouzi. Za svůj krátký film Děti ze stanice Leningradská (2004) získala nominaci na Oscara a Emmy, Cenu IDA a řadu dalších ocenění. O deset let později sklidila úspěchy s celovečerním filmem Juliny sny (Something Better to Come). Spolupracuje s Child Aid a UNICEF. Je členkou Producers Guild of America.

○ Anaïs Clanet – v Paříži usazená sales agentka, dříve působící ve společnosti Wide House, založila v roce 2020 novou společnost Reservoir Docs. Anaïs Clanet je respektovanou osobností na mezinárodní dokumentární scéně, jako sales agentka je podepsána pod tituly jako I Am Not Your Negro a Talking About Trees.

○ Andrea Hock – Andrea působila ve společnosti Autlook Film Sales jako festivalová manažerka a od roku 2009 je zodpovědná za celosvětový prodej. Její pozice obnáší návštěvy všech důležitých televizních trhů, festivalů a pitchingových fór.

Sean McAllister je jedním z nejvýraznějších britských režisérů. Jeho film Osvobození Bagdádu (2004) získalo cenu poroty na Sundance, snímek o přerodu jemenského průvodce v revolucionáře Zdráhavý revolucionář (2012) zahajoval sekci Panorama Dokumente v rámci 62. ročníku Berlinale. Značné úspěchy sklidil jeho následující film, Syrská love story (2015), který mj. vyhrál festival Jeden svět. Zatím poslední film, Duše severu (2018), byl uveden na řadě mezinárodních festivalů po celém světě.

Siniša Juričić – producent oceňovaných filmů jako Poslední záchranka v Sofii Iliana Meteva a Sametoví teroristé Petera Kerekese. Založil společnost Nukleus Film v roce 2009 a Nukleus Film Slovenia v roce 2012. Od roku 2013 se produkční společnost Jaako Dobra Produkcija (JDP) zaměřuje na koprodukci a produkční práce. Soustředí se na filmy talentovaných tvůrců z jihovýchodní Evropy.

○ Dr. Stefan Rüll – německý advokát a mediátor řadu let působící ve filmovém a televizním průmyslu, mj. jako ředitel a právní poradce předních německých filmových a televizních produkčních a distribučních společností.

Hlavními tutory druhého workshopu Ex Oriente Film 2020 jsou bývalý programový ředitel EDN Mikael Opstrup, konzultant a producent Iikka Vehkalahti, režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová a režisér a producent Filip Remunda.

Druhý workshop Ex Oriente Film 2020 se uskuteční s laskavou podporou Velvyslanectví USA v České republice a American Film Showcase.

[Editováno 12. 10. 2020]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace