East Doc Platform

Program

Níže uvedený program probíhá v anglickém jazyce a je přístupný veřejnosti zdarma, bez nutnosti akreditace, pokude není uvedeno jinak. 

Klikněte si pro kompletní program na Facebooku a na GoOutu.

NEDĚLE 8. 3.

Přednáška: Co všichni mají s tím pitchingem?

10:00 – 11:30 | Institut Cervantes, Kinosál

Zkušený dokumentární mentor Mikael Opstrup ročně zhlédne 700–800 pitchingových trailerů a několik stovek prezentací. Zároveň je možná jedním z mála filmových profesionálů, kdo se na pitching stále dívá jako na konstruktivní a důležitou součást procesu vzniku filmu, jejíž existence by měla být zachována. Ve své přednášce se podělí o svůj pohled na pitchingové trailery a na to, jaký smysl může mít prezentovat film, který ještě neexistuje.

Přednáška: Správný otvírák aneb Začátek filmu, který zaujme
17:30 – 19:00 | Institut Cervantes, Kinosál

První minuty filmu jsou nejdůležitější. Představují nejen samotné téma, ale i estetické principy, jimiž je téma předáváno. Divák potřebuje pravidla hry k porozumění vyprávění. Niki Mossböck ukáže úvodní minuty nejrůznějších dokumentárních filmů a vysvětlí, proč je stříhala právě tímto způsobem, stejně tak probere, co by měl dobrý začátek přinášet. 

PONDĚLÍ 9. 3.

Prezentace: Pitch the Doc - nenechte je ztratit nit

9:00 – 10:00 | Institut Cervantes, Kinosál

Představení platformy Pitch the Doc jako příkladu webového nástroje pro profesionální přípravu „filmových balíčků“ a pro soustavnou propagaci a budování mezinárodní pozornosti věnované dokumentárním projektům. Jak používat Pitch the Doc k vytváření nových kontaktů a jak udržovat obchodní vztahy načrtnuté na pitchinzích, veřejných prezentacích a koprodukčních marketech?

Masterclass: Nanfu Wang
15:30 – 17:00 | Institut Cervantes, Kinosál

Jedna z nejprogresivnějších tvůrkyň současnosti, režisérka Nanfu Wang (Národ jedináčků, Jsem tvé druhé já, Hooligan Sparrow) je mezinárodně oceňována pro své odvážné a pečlivě propracované vypravěčství. Její poslední film, Národ jedináčků, se dostal do oscarových nominací a vyhrál Velkou cenu poroty na Sundance. Ve své masterclass tvůrkyně přiblíží způsob, jakým tvaruje osobní příběhy, které mají schopnost iniciovat změny ve společnosti.

Masterclass: Fredrik Gertten
17:30 – 19:00 | Institut Cervantes, Kinosál

Ve své masterclass se švédský režisér a novinář Fredrik Gertten zaměří na vlastní metodu vývoje nového investigativního dokumentárního filmu PUSH, jenž byl oceněn mj. na dánském CPH:DOX, DOCSMX v Mexiku či Nuremberg IHRFF v Německu, a rovněž bude hovořit o práci s protagonisty. O své názory na tento proces se podělí protagonistka Gerttenova filmu, zvláštní zpravodajka OSN pro oblast bydlení Leilani Farha.

ÚTERÝ 10. 3.

Přednáška: Distribuce diverzity
9:30 – 11:00 | Institut Cervantes, Kinosál

„Když se bavíme o distribuci dokumentárních filmů, předpokládáme, že jde o trochu jinou distribuční cestu a prodej, než v případě hraných filmů. A i když říkáme mezinárodním distributorům sales agenti, většinu z nás pohání místo vidiny zisku vášeň pro skutečná témata, stejně jako v případě filmařů samotných. Chci mluvit o tom, jak zajišťujeme, aby se nejlepší příběhy dostaly ven, byly viděny a vydělaly tvůrcům peníze.“ Esther van Messel, First Hand Films

Případová studie: Jak koprodukovat mezi východní a západní Evropou: dokumentární film Trees Floating
14:00 – 15:30 | Institut Cervantes, Galerie

Celovečerní dokumentární film Trees Floating režisérky Salomé Jashi je koprodukcí mezi společnostmi CORSO Film (Německo), Mira Film (Švýcarsko) a Sakdoc Film (Gruzie). Ve své případové studii popíše producent Erik Winker vývoj, financování a proces natáčení filmu. Bude hovořit o možnostech a úskalích produkování mezi zeměmi s odlišnou životní a finanční úrovní.

Prezentace: Czech Docs… Coming Soon
14:30 – 16:00 | Institut Cervantes, Kinosál

Veřejná prezentace pěti vybraných českých dokumentárních projektů ve fázi postprodukce Czech Docs… Coming Soon. Čeští producenti a režiséři prezentují své projekty zahraničním profesionálům – zástupcům mezinárodních festivalů, distributorům a sales agentům i veřejnosti. Tato akce se koná s podporou Asociace producentů v audiovizi (APA). Moderuje Diana Tabakov (Doc Alliance Films).

Případová studie: Umění produkovat dokumenty o umění
16:30 – 17:45 | Institut Cervantes, Kinosál

Rakouský producent Johannes Rosenberger ze společnosti Navigator Film se ve své případové studii podělí o zkušenosti a nabídne vhled do specifik produkování a koprodukování různých dokumentárních žánrů na příkladu oceňovaného celovečerního dokumentárního fillmu Velkolepé muzeum (Das große Museum) a navazující úspěšné dokumentární série Umění muzeí (The Art of Museums).

STŘEDA 11. 3.

Panelová diskuze: Filmem proti režimu: jak natáčet a neztratit svobodu

17:00 – 18:30 | Institut Cervantes, Kinosál

V době alternativních pravd, fake news a trollích farem je více než nutné podporovat hlasy zastávající se těch přehlížených, propagovat svobodu slova, upozorňovat na veškeré křivdy přicházející od oficiálních vládních struktur a bojovat za pravdu. Je alarmující, že i Evropou se začínají plíživě šířit tendence z oficiálních struktur zasahovat, nebo rovnou umlčet kritické hlasy. Jakým podmínkám musí dnes filmaři čelit? Jak natáčet dokumentární filmy i navzdory cenzuře a státní moci? A kdo jsou partneři, kteří vám mohou pomoci dokončit vaše filmy režimu navzdory? Moderovaná diskuse představí několik hostů z řad zahraničních filmařů, kteří se podělí o své velmi konkrétní zkušenosti s útlakem režimu nebo korumpovaných zákonodárců, stejně jako o to, jakým překážkám dnes autoři kritických dokumentárních filmů musí čelit.

KineDok Opening: Kiruna – překrásný nový svět + Q&A
r. Greta Stocklassa, CZ, 2019, 87'
20:30 – 22:30 | Screenshot (Petrská 4, Praha 1)

ČTVRTEK 12. 3.

Pitching: East Doc Forum
9:30 – 14:00 | Divadlo Image, pasáž Metro

Prestižní prezentace toho nejlepšího z připravované středo- a východoevropské dokumentární tvorby. Akreditovaným industry profesionálům se představí 22 dokumentárních projektů ve fázi vývoje/rané produkce. East Doc Forum přivítalo za 19 let své existence více než 800 filmařů a s jeho podporou bylo dokončeno na 200 dokumentárních filmů včetně mezinárodních titulů jako Juliiny sny, Poslední záchranka v Sofii, Ukrajinští šerifové, Králík po berlínsku, Švéd v žigulíku nebo Až přijde válka.
Vstup s Industry či Press akreditací.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace