East Doc Platform

Program

EAST DOC PLATFORM 2023 - OTEVŘENÝ PROGRAM

Program East Doc Platform se odehrává ve Francouzském institutu v Praze (Štěpánská 35) a je zdarma bez nutnosti akreditace, pokud není uvedeno jinak.
Akce jsou pouze v anglickém jazyce.

Pátek, 24. března
19:15–20:30
Projekce: Švédská teorie lásky (Erik Gandini, 2015, SE, 76’)
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Švédsko se vydává za modelový příklad sociálního státu. Za kulisami novodobého ráje na zemi se ovšem odehrává překvapivé drama. V roce 1972 přišli politici s přelomovým programem „Rodina budoucnosti". Měl stvořit moderní společnost, kde bude důraz kladen na nezávislost každého občana, jemuž ve štěstí nesmí bránit ani vztahy k dětem, partnerům či rodičům. Po čtyřiceti letech experimentu sociálního inženýrství je Švédsko zemí zpřetrhaných rodinných vazeb. Lidé často žijí sami a sami umírají, aniž někomu chybí. Přirozenou pospolitost nahrazují uměle tvořené sociální skupiny. Šokující výpověď vyprávěná formou filmové eseje.
Facebooková událost

Sobota, 25. března
9:20–11:00
Případová studie Ümita Uludaga ze společnosti CORSO Film: Mezinárodní koprodukce s Německem
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Jak, kdy a za jakých podmínek vstupuje CORSO Film do koprodukcí? Jaký typ financování lze získat s německým producentem na palubě? Německý producent Ümit Uludag představí několik případových studií o nedávných úspěšných mezinárodních dokumentárních koprodukcích, které dokončila německá produkční společnost CORSO Film. Prozkoumáme různé strategie financování se zvláštním zaměřením na mezinárodní spolupráci na projektech pocházejících ze střední a východní Evropy: V zajetí (režie: Bernadett Tuza Ritter, HU/DE, 2017), Acasa, můj domov (režie: Radu Ciorniciuc, RO/FI/DE, 2020), Stěna stínů (režie: Eliza Kubarska, PL/DE/CH, 2021), BLIX NOT BOMBS (režie: Greta Stocklassa, CZ/SE/DE, 2023).

Sobota, 25. března
16:30-17:30
Přednáška Iikky Vehkalahtiho: 10 nejčastějších hříchů v přemyšlení o teaserech
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Specialista na vývoj dokumentárních filmů a producent Iikka Vehkalahti prozradí, proč je tak těžké natočit dobrý teaser a je teaser potřeba jen proto, aby přilákal financiéry. Pokusíme se najít 10 nejčastějších hříchů v teaser-thinkingu.

Neděle, 26. března
9:30–11:00
Přednáška Mikaela Opstrupa: ‚Autorský dokumentární film je jedinou uměleckou formou, kterou tvůrci nemohou ovlivnit‘
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Citát z knihy Mikaela Opstrupa Nejistota o vývoji autorských dokumentů. Ve své přednášce se Mikael bude zabývat touto a dalšími otázkami ze své knihy: Rozdíl mezi událostmi a příběhy, prezentace filmu, který neexistuje, a co znamená, že pitch trailer není samostatným dílem. Přednáška se zaměří na komplexní odpověď na jednoduchou otázku: Co hledáme? se souvisejícími odbočkami k různým prvkům dokumentárního filmu obecně.

Neděle, 26. března
16:30–17:15
Případová studie Bena Kempase: O impactové kampani k filmu Emmy Davie Nasáklí ropou (2022)
Kino 35, Francouzský institut v Praze
O impactové kampani k filmu Emmy Davie Nasáklí ropou, který můžete vidět na letošním festivalu Jeden svět, bude v rámci případové studie hovořit Ben Kempas, specialista na kampaně, zakladatel a ředitel společnosti Film & Campaign Ltd. Klienti z celé Evropy a Severní Ameriky si Bena najímají jako strategického konzultanta nebo praktického producenta pro osvětu, aby identifikoval a zapojil cílové publikum, budoval sítě a partnerství, organizoval akce pro občany, produkoval další obsah nebo virtuální projekce a vytvářel webové stránky zaměřené na akce.

Neděle, 26. března
17:30–19:00
Masterclass Erika Gandiniho
Kino 35, Francouzský institut v Praze
V této masterclass nabídne uznávaný filmař a producent Erik Gandini divákům a divačkám zásadní pohled na svou režijní práci. Režisér, producent a scenárista narozený v Itálii a žijící ve Švédsku je známý filmy Konzum (2003), Gitmo (2005), Videokracie (2009), Švédská teorie lásky (2015) a svým nejnovějším dokumentem Po práci (2022), který přiveze na festival Jeden svět.

Pondělí, 27. března
10:00–11:15
Panelová debata: Jak točit filmy a zachovat si zdravý rozum?
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Duševní zdraví bylo ve velmi konkurenčním prostředí audiovizuálního průmyslu v minulosti spíše tabuizovaným tématem. Lidé v něm pracující přitom kvůli specifickým pracovním podmínkám často balancují na hranici vyhoření. Nezřídka uvažují o změně profese a ptají se sami sebe, zda jejich práce stojí za nejistoty, které s sebou přináší; ať už jde o financování, hledání rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, nebo nutnost dělat najednou tolik věcí, až člověk neví, kde mu hlava stojí. O prevenci profesních rizik a jejich spojení s dokumentární tvorbou bude na panelu věnovanému duševnímu zdraví dokumentárních tvůrců*tvůrkyň hovořit zakladatelka programu Sane Cinema Louise Johansen, Jana Neustupová ze společnosti New Era Safety, režisér Po prolomení ticha Mikoláš Arsenjev a další mluvčí zastupující letošní program festivalu Jeden svět.

Pondělí, 27. března
15:00–16:00
Prezentace: Nenechte si utéct nit: Jak může digitální platforma pomoci vašemu filmu
Kino 35, Francouzský institut v Praze

Prezentace nových digitálních nástrojů Pitch the Doc & ShareDoc

Pitch the Doc je online platforma pro profesionály*profesionálky v oblasti dokumentárního filmu a katalog kurátorovaných dokumentárních projektů. Je příkladem webového nástroje pro profesionální přípravu „filmových balíčků“ a pro průběžnou propagaci a budování mezinárodního uznání dokumentárních projektů – jak jej využít k navazování nových kontaktů a k udržování obchodních vztahů započatých na pitchinzích a koprodukčních setkáních.

Tvoříte dokumentární filmy, jejichž cílem je podpořit protagonisty*protagonistky zapojené do vašeho filmu a sdílet jejich jedinečný příběh? Pak by ShareDoc mohl být právě pro vás. Tato nová bezplatně použitelná platforma nabízí jedinečné řešení, jak se svým filmem něco změnit. ShareDoc by se rád stal křižovatkou mezi všemi, kteří se podílejí na životním cyklu dokumentárního filmu. Prostřednictvím zřízení profilu na platformě a implementace jednoduchého QR kódu do titulků vašeho filmu by diváci mohli přímo přispět na vaši věc, postavy nebo jinak podpořit dobrou věc.

Během prezentace budou představeny obě tyto platformy a to, jak byste se k nim mohli*mohly jako filmaři*filmařky připojit, jaké jsou jejich výhody a co je k tomu potřeba. Více informací najdete na pitchthedoc.com a share-doc.org.

Pondělí, 27. března
16:30–18:00
Přednáška a případová studie Christy Auderlitzky: Mezinárodní distribuční strategie dokumentárního filmu Fragile Memory (2022)
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Christa Auderlitzky, distributorka, sales agentka a ředitelka mezinárodní sales společnosti Filmdelight představí případové studie prodeje a distribuce filmových titulů z regionu střední a východní Evropy z katalogu své společnosti. Seznámí posluchače s distribuční strategií mezinárodně uznávaného filmu Fragile Memory (rež. Ihor Ivanko). Svou lekci dále rozšíří o aktuální informace o možnostech mezinárodní spolupráce a koprodukce mezi rakouskými filmaři a producenty ze střední a východní Evropy.

Přednáška se koná za podpory Rakouského kulturního fóra v Praze.

Pondělí, 27. března
18:30–20:00
Složitosti moci: Rozhovor dvou „strážkyň brány“
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Ruth Reid a Caroline Libresco se ve spolupráci s diváky a divačkami ponoří do rezervoáru nabitého tématy, která formují ekosystém dokumentárního filmu i jejich vlastní práci: postavení žen, producenti a producentky jako tvůrci a tvůrkyně, umění a alchymie nonfikčního vyprávění, překážky financování, budoucnost nezávislého filmu, udržitelnost a vyhoření, podněcování změn, osobní pohnutky a politické cíle.

Tento program je podpořen American Film Showcase a Velvyslanectvím USA v České republice.

Úterý, 28. března
13:00–15:00
Prezentace: B2B Doc: Visegrad Pitch
Konferenční místnost, 5. patro, Francouzský institut v Praze
Výběr ukrajinských dokumentárních děl v procesu tvorby, která hledají finanční prostředky a koproducenty*koproducentky, představí tvůrci a tvůrkyně profesionálům a profesionálkám z oboru ze zemí Visegrádu, dalším hostům a hostkám EDP a široké veřejnosti. Tuto akci pořádá B2B Doc ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu za podpory Mezinárodního visegrádského fondu.

Úterý, 28. března
16:30–17:30
Prezentace: Czech Docs: Coming Soon
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Co se chystá v českém dokumentu a na co se těšit do budoucna? Pět připravovaných českých celovečerních dokumentárních filmů představí jejich tvůrkyně*tvůrci publiku složenému jak ze široké veřejnosti, tak zástupců*kyň předních mezinárodních filmových festivalů, distributorů*ek a dalších filmových profesionálů*ek. Akce je pořádána ve spolupráci s Asociací producentů v audiovizi (APA). Moderuje Ivana Formanová (KineDok).

Středa, 29. března
9:15–13:30
PREZENTACE: East Doc Forum
Kino 35, Francouzský institut v Praze

Vstup pouze pro akreditované

East Doc Forum přináší 19 celovečerních dokumentárních filmů ve vývoji a produkci ze střední a východní Evropy, které budou představeny profesionálům z mezinárodního průmyslu a potenciálním sponzorům. Prestižní pitch East Doc Forum v průběhu let přivítalo více než 1000 filmařů a podpořilo přes 500 dokumentárních projektů, včetně oceněných filmů z klíčových mezinárodních festivalů, jako jsou Venku, PianoforteSomething Better to Come, Over the Limit, Až přijde válka, Poslední sanitka v Sofii, Vesnice bez žen, Ukrajinští šerifové, Švéd v žigulíku nebo Bratři.

Středa, 29. března
19:00–20:30
Projekce: Shchedryk Against the “Russian World” (Oleksandr Nazarov, 2022, UA, 80')
Konferenční místnost, 5. patro, Francouzský institut v Praze
Pokusy Ruska dobýt a ovládnout Ukrajinu nezačaly touto válkou, ale již před stovkami let. Tento film vypráví příběh z počátku 20. století, z období národně osvobozeneckého boje na Ukrajině po rozpadu ruského impéria. Film kombinuje dvě dějové linie. První z nich ukazuje snahu Ukrajiny o spravedlnost a nezávislost a o její odpovídající místo na mapě Evropy. Druhá ukazuje snahu Ruska vše zničit, popřít nebo si přivlastnit. "Stejný národ a stejná kultura" je falešný manipulativní narativ, který Rusko použilo před více než 100 lety a který se dodnes nezměnil.

Středa, 29. března
17:00–18:30
Panelová debata: Virtuální realita – ideální nástroj k šíření impactu?
Konferenční místnost, 5. patro, Francouzský institut v Praze
Virtuální realita jako technologie a médium nabízí specifické možnosti, jak zasáhnout publikum. Doktoři trénují náročné operace, kosmonauti zase připojení kosmického modulu – VR přináší nové zážitky a praxi, ke kterým se v reálném životě jen těžko dostaneme. Jak tento impactový potenciál využívají autorské umělecké projekty? Dokážeme se ve VR „vytrénovat“ k tomu být ohleduplnější k přírodě nebo otevřenější k lidem, kteří jsou součástí různých menšin? A jak pracovat s překážkami, jako jsou cena headsetu, nepřístupnost či omezené distribuční kanály a kapacity, které stojí v cestě širšímu společenskému dopadu? Nejen autoři a autorky VR projektů letošního ročníku festivalu (Spojeni se Zemí, Lou, Dokola) budou sdílet své zkušenosti a mluvit o jednotlivých krocích kreativního procesu vedoucího k vytvoření impactového projektu.

Čtvrtek, 30. března
10:00–11:00
Prezentace: East Doc Series
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Představení nových projektů dokumentárních sérií, které hledají mezinárodní partnerství a spolupracovníky*spolupracovnice. Tvůrci a tvůrkyně představí své aktuální faktografické série mezinárodnímu publiku složenému z filmových profesionálů a profesionálek a decision makerů. Jaká témata přicházejí ze střední a východní Evropy? Jaké příběhy filmaři sledují nebo jaké přístupy volí k vyprávění těchto příběhů? To se dozvíte během prezentace.

Čtvrtek, 30. března
11:00–11:30
Úvodní session: Konference KineDok: Jak vytvořit promítací místo
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Komunitní distribuční platforma KineDok pořádá v rámci East Doc Platform v Kině 35 Francouzského institutu v Praze mezinárodní konferenci s názvem Jak vytvořit promítací místo. Program pro veřejnost začíná 30. března v 11:00 a jeho součástí jsou prezentace manažerů a manažerek míst, jež pořádají kulturní akce a projekce v alternativních společenských prostorech, jako jsou kavárny, bary nebo galerie. Součástí konference je panelová diskuse, v níž se o své know-how podělí odborní hosté a hostky, jejichž zkušenosti přesahují rámec pořádání kulturních akcí v alternativních prostorech. Od 14:30 představí rakouská dramaturgyně Annelies Cuba aktivity kulturního centra Wienxtra zaměřené na mládež, polský filmový novinář Adam Kruk představí základy bádání o filmu v textu, Enikő Gyureskó z maďarského festivalu Verzio pohovoří o kurátorství a organizaci filmových programů a Matej Sotník se zaměří na specifickou práci, která stojí za produkcí a distribucí kreativních dokumentů.

KineDok je mezinárodní komunitní distribuční projekt Institutu dokumentárního filmu. Projekt je spolufinancován vládami Česka, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu. Posláním fondu je prosazovat myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Tento projekt je podporován programem Kreativní Evropa MEDIA.

Čtvrtek, 30. března
11:30–13:00
Prezentace: Překonej s námi stěny tradičních kinosálů 
Kino 35, Francouzský institut v Praze
„Překonej s námi stěny tradičních kinosálů” je program skládající se ze série prezentací ve formátu PechaKucha, ve kterých ukáže úspěšné příběhy manažerů a manažerek alternativních míst ze všech zemí KineDok. Tito manažeři a manažerky pořádají kulturní akce a promítání v alternativních společenských prostorech, jako jsou kavárny, bary nebo galerie. Prostřednictvím prezentací se účastníci a účastnice dozvědí o výzvách a příležitostech při pořádání netradičních projekcí a také o tom, jak pro publikum vytvořit co nejpoutavější a unikátní zážitek. Program vybízí k přemýšlení nad rámec tradičního formátu kina a vyzdvihuje potenciál alternativních míst, která podporují zapojení komunit a přibližují různorodé filmy novému publiku.

Čtvrtek, 30. března
14:30–16:00
Prezentace: Posílení komunit pomocí dokumentárního filmu
Kino 35, Francouzský institut v Praze
Ambicí této série krátkých výstupů je posílit postavení komunit prostřednictvím dokumentárního filmu. V tomto programu se setkávají evropští odborníci, aby účastníky inspirovali a připravili na to, jak využívat dokumentární film coby nástroj pro upevňování komunit. Annelies Cuba, rakouská dramaturgyně, představí aktivity kulturního centra Wienxtra zaměřené na mládež, jejichž cílem je povzbudit mladé lidi k objevování jejich kreativity prostřednictvím filmu. Polský filmový novinář Adam Kruk bude mluvit o základech o bádání o filmu v textu a naučí účastníky a účastnice, jak o filmu psát kriticky a poutavě. Enikő Gyureskó z maďarského festivalu Verzio pohovoří o procesu kurátorství a organizování filmových programů a zdůrazní význam rozmanitosti a inkluzivity při výběru filmů. Nakonec se Matej Sotník ponoří do specifické práce, která se skrývá za kreativní distribucí dokumentárních filmů, a poskytne vhled do výzev a přínosů tohoto uměleckého média.

Prezentace se koná za podpory Rakouského kulturního fóra v Praze.

Čtvrtek, 30. března
16:30-17:30
Udílení cen partnerů East Doc Platform
Galerie kritiků, Palác Adria

Vstup pouze pro akreditované 

Přijďte se podívat na vyhlášení vítězů Cen partnerů 12. ročníku East Doc Platform. Budou odhaleni vítězové následujících cen: Zlatý trychtýř, Ex Oriente Fine Cut Award, Cut thru the Noise Award, Sunny Side of the Doc Prize, DOK Leipzig DOK Co-Pro Market Award a DOK Preview Award, DocsBarcelona Award, Docs Ireland Award, DAE Pitch Talent Encouragement Prize a Pitch the Doc Prize.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace