Training

Ex Oriente Film

Otevřený program

Workshop 1: Banská Štiavnica

Pozn. Masterclasses a přednášky probíhají v angličtině. Filmy budou promítány v původním znění s anglickými titulky. Více informací včetně kompletního programu v pdf najdete zde.

Čtvrtek, 20. června
16:30 - 18:00
Kino Akademik, Námestie svätej Trojice 1
Filmová analýza: Dušan Hanák - Obrazy starého sveta, Karel Vachek - Moravská Hellas
Moderuje Jan Gogola ml.

Úvodní projekce věnovaná debutovým filmům legendárních slovenských a českých filmařů - Karla Vachka a Dušana Hanáka. Obrazy starého sveta a Moravská Hellas budou prezentovány a analyzovány režisérem a dramaturgem Janem Gogolou ml., který poskytne mezinárodnímu publiku vhled do nekonvenčních přístupů vyobrazení lidských zkušeností.

Pátek, 21. června
15:30 - 17:00 
Kino Akademik, Námestie svätej Trojice 1
Projekce: Pára nad řekou
(83 min., r. Robert Kirchhoff a Filip Remunda, Česká republika, Slovensko, 2015)

Jako pára, která se neslyšně objevuje a zase mizí nad tekoucí řekou, je prchavý život každého člověka, a zvláště umělce. Pomíjivost jeho slávy je klíčovým tématem dokumentu, který nahlíží do životů tří zestárlých jazzmanů-kolegů: trumpetisty Laca Decziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho, kteří kdysi prchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků. 

17:15 - 18:45
Kino Akademik, Námestie svätej Trojice 1
Masterclass: Pára nad řekou - Šťastné dny natáčení

Když režiséři Filip Remunda a Robert Kirchhoff začali pracovat na filmu o životech tří stárnoucích jazzmanů, neočekávali desetiletou cestu. Výsledkem je ceněný dokument Pára nad řekou. Jaké to bylo, pracovat s tak barvitými protagonisty? Jak se píše a obsazuje dokument a jak pracovat se scénou? Jak se vypořádat s vyšší mocí, která ovlivní scénář a celou koncepci filmu? Tato případová studie divákům dovolí nahlédnout skrze páru obklopující film a vidět, co leží za ní.

Sobota, 22. června
10:30 - 11:30
Hotel Grand Matej | Miestnosť 1, Kammerhofská 180/5
Případová studie: Over the Limit

Film režisérky Marty Prus a producentů Macieje Kubického a Anny Kepinské Over the Limit byl součástí Ex Oriente Film 2016, dočkal se uvedení na řadě prestižních festivalů, jako jsou IDFA, Hot Docs či Visions du Reel, a vyhrál několik cen. Jak vznikla tato polsko-německo-finská koprodukce? Filmový producent a bývalý participant Ex Oriente Film  Maciej Kubicki z produkční společnosti Telemark v případové studii z producentské perspektivy popíše mezinárodní koprodukci, která pomohla ke vzniku tomuto oceňovanému filmu.

17:00 - 18:30
Hotel Grand Matej | Miestnosť 1, Kammerhofská 180/5
Přednášky Jana Gogoly ml.: Něco jiného

Dokumentární film nikoliv jako záznam reality, ale jako výzkum jejích jiných možností. Jan Gogola ml. bude prezentovat ukázky z tzv. dokumentů, na kterých spolupracoval jako režisér, dramaturg či pedagog a které se k realitě vztahují formami autokoláže, dekonstrukce, divadla, konceptu nebo videomappingu.

21:00
Eleuzína, Horná ružová 1
Projekce: Over the Limit
(74 min., r. Marta Prus, Polsko, Německo, Finsko, 2017)
Následuje Q & A s producentem Maciejem Kubickim

Intimní portrét rytmické gymnastky Margarity Mamun, která musí překonat mentální křehkost, aby uspěla na olympijských hrách.

Neděle, 23. června
10:30 - 12:00
Hotel Grand Matej | Miestnosť 1, Kammerhofská 180/5
Přednáška: Produkční slovníček

Mikael Opstrup, Maciej Kubicki a Hilla Medalia proberou fráze spojené s produkcí (rozpočet, finanční plán, režisérský souhlas, koprodukční souhlas atd.)

16:00 - 17:30
Hotel Grand Matej | Miestnosť 1, Kammerhofská 180/5
Přednáška Dalii Neis: Spectral Glitches, Eerie Terrains & the Unfilmable

Jak umělci/filmaři reagují na nemateriální síly a atmosférické jevy? Konkrétně, jaké mapy, metody a strategie jsou dostupné ke zkoumání toho, co může být popsáno jako "strašidelné terény" - od městských panoramat k odlehlým místům, reliktům, ruinám a těm fyzickým, "neviditelným" frekvencím nad rámec fyzických rozměrů místa? Jak může "nezfilmovatelný" předmět formovat základ bohaté poptávky v reprezentační strategie a tvůrčí procesy bez předjímaných výstupů a aktualizovaných forem? Společně prozkoumáme mezioborové metody a ideje cirkulující kolem otázky nezastupitelnosti, ilustrované prostřednictvím ukázek, poslechových sezení a diskuze o klíčových textech. Ukázky z filmů Dalii Neis a její audio tvorba budou promítány a pouštěny spolu s tvorbou dalších umělců/filmařů.

22:00
Kino Akademik, Námestie svätej Trojice 1
Projekce: Chlapi nepláčou
(100 min., r. Alen Drljević, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, 2017)

Když se po necelých dvou dekádách od konce války v Jugoslávii setkává různorodá skupina veteránů v odlehlém horském hotelu, aby podstoupila několikadenní terapii, nelze očekávat vzájemné souznění. 

Pondělí, 24. června
14:30 - 16:00
Kino Akademik, Námestie svätej Trojice 1
Masterclass: Alen Drljević

Ve své masterclass bude režisér Alen Drljević mluvit o svém vítězném folmu Chlapi nepláčou (Muškarci ne plaču), který začal jako dokument a skončil jako hraný film. Vyhrál Zvláštní uznání poroty na karlovarském festivalu v roce 2017. Alen Drljević odhalí dokumentární prvky, které vytvarovaly a ovlivnily finální podobu filmu - od režijního přístupu k subjektu a hercům přes vytvoření scénáře k užití neherců - zatímco publiku představí svůj unikátní režijní přístup.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace