Training

Ex Oriente Film

Úspěšné projekty

OUTSIDE
r. Olha Zhurba, prod. Darya Bassel
2021, UA, NL, DK
Poté, co byla jeho matka zbavena rodičovských práv, utíká třináctiletý Rom do centra ukrajinské revoluce a rychle se tam stává hvězdou. Jeho dětská zkušenost s přežíváním ve zničujícím prostředí se promění v jeho přednosti. Romský chlapec Roma je zde poprvé v životě přijat společností. Po revoluci se Roma dostává do sirotčince. Pomalu vyrůstá v systému, který mu poskytuje jen určitou podmíněnou pomoc a nechává ho samotného s jeho traumaty. Když je Romovi osmnáct, je ze sirotčince vyloučen a nedostává se mu žádné podpory ani od sociálních služeb, ani od rodiny. Vrací se do rodného města Yahotyn a postupně se noří do světa zločinu. Jeho starší bratr Kolja, který byl právě propuštěn z vězení, je jedním z mála lidí, kterým na něm záleží. Samostatný život je pro Roma výzvou: snaží se najít si práci a abstinovat od drog, ale jeho snaha je marná. Naděje se však stále rýsuje někde v budoucnosti.

* Mezinárodní premiéra na Hot Docs Canada 2022










BOYLESQUE

r. Bogna Kowalczyk, prod. Tomasz Morawski, Katarzyna Kuczyńska
PL, CZ, 2022
I krátký pohled do Lulových očí odhalí sopku energie, která se skrývá za jeho stárnoucím tělem. V komunistickém Polsku 70. let byl Lula známý organizováním podvratných undergroundových večírků. Po zákazu vycházení se v soukromých bytech on a jeho stále se rozrůstající skupina přátel cítili osvobozeni od korektnosti, která se v Polské lidové republice od každého vyžadovala. Lula měl nápady, byl vůdčí osobností. Jeho vnitřní energie a vytrvalost ho možná zachránily před osudem, který potkal Macieka, jeho nejbližšího přítele. Maciekova sebevražda zanechala Lulu v bolesti a smutku. Protože však věděl, že jedině to, že zůstane aktivní, ho může zachránit před zatrpklostí a stagnací, rozhodl se jít dál.

* Mezinárodní premiéra na Hot Docs Canada 2022











JAK JSEM SE STALA PARTIZÁNKOU
r. Vera Lacková, prod. Jan Bodnár, Vera Lacková
SK, CZ, 2021
Snímek je pátráním po identitě osobní a identitě romského etnika skrze dějiny druhé světové války. Režisérka Vera Lacková odhaluje na pozadí vlastní rodinné historie pohnuté osudy pěti romských partyzánů. Prostřednictvím rozhovorů s potomky, pamětníky, či pátráním v archivech bourá zažitou představu o Romech jako o obyčejných obětech nacizmu a poukazuje na Romy, kteří svými činy přerostly dějiny minoritního etnika a zaslouženě se dostali do kontextu dějin evropských. Vera při svém pátrání naráží na zakořeněné předsudky, lhostejnost a nenávist vůči romské komunitě ve vzpomínkách pamětníků i v průběhu samotného pátrání.

∗ Czech Joy Competition, MFDF Jihlava 2021 
∗ Visions du Réel: Doc Outlook - International Market 2021 
∗ goEast Festival, Germany - the Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity 
∗ CinEast Luxembourg 2021 
∗ Film Festival Cottbus 2021 
∗ One World Slovakia - International documentary film festival 2021 
∗ Kasseler Dokfest 2021 

THE OTHER SIDE OF THE RIVER
r. Antonia Kilian, prod. Frank Müller, Antonia Kilian, Guevara Namer, Merja Ritola
DE, FI, 2021
V souvislosti se Syrskou občanskou válkou bojují Kurdské ženy nejen za osvobození od ISIS, ale také za svobodu z patriarchálních a tradicionalistických struktur v rámci společnosti.

∗ CPH:DOX -F:act Award 2021 – světová premiéra
∗ DOK.fest München 2021 – německá premiéra
∗ Baltic Sea Docs 2021
∗ Chicago International Filmfest 2021 – severoamerická premiéra
∗ Docs Valencia – španělská premiéra
∗ Espo Cine 2021 – finská premiéra
∗ São Paulo International Film Festival 2021
∗ DOCS.MX 2021– Mexico

VLCI NA HRANICÍCH
r. Martin Páv, prod. Zuzana Kučerová
CZ, 2020
Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, v roce 2016 se ale do této oblasti vrátila první smečka a narůstající populace vlků dnes výrazně ovlivňuje životy místních lidí. Dokument Vlci na hranicích zachycuje jejich nejednoznačné přijetí: zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit. Kromě místních farmářů, na straně odpůrců stojí i v médiích známý starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant, mezi jejich příznivci zase hydrolog Jiří Malík. 

∗ Visions du Reél 2020
∗ Palic Film Festival 2020
∗ Pelicam Film Festival 2020
∗ MFDF Jihlava 2020
∗ Festival Jeden Svět 2021
∗ Astra Film Festival 2021
∗ FIPADOC 2021
∗ Black Nights Film Festival Tallin 2020


NOVÁ ŠICHTA
r. Jindřich Andrš, prod. Miloš Lochman, Augustina Micková
CZ, 2020
Jak zapadne bývalý horník a radikální Baníkovec do kolektivu mladých programátorů? A co my ostatní - nebudeme brzy nuceni důsledkem nastupující automatizace práce čelit podobné výzvě?

∗ MFDF Jihlava 2020 - Cena Silver Eye, Cena diváků, Hlavní cena v sekci Česká radost
∗ DOK Leipzig 2020 - Cena MDR pro mimořádný východoevropský dokument, Zlatá holubice (Cena divácké poroty) ve Zlaté sekci pro celovečerní film
∗ Moscow IDFF DOKer 2021 - Cena za nejlepší režii
∗ FIPADOC 2021 - Velká cena Impact CNC
∗ Evropské filmové ceny - výběr

 

A LOSS OF SOMETHING EVER FELT
r. Carlos Eduardo Lesmes López, prod. Liis Nimik
EE, CO, SE, 2020
Eeva přijíždí do Bogoty v Kolumbii, aby hledala ducha z pekla, svého nevlastního bratra Lauriho, závislého na drogách.

∗ HOT DOCS 2020
∗ Bogota International Film Festival 2020
∗ DocsMX 2020

 

 

 

 

LEKCE LÁSKY (Lekcja miłości)
r. Malgorzata Goliszewska, Katarzyna Mateja, prod. Anna Stylinska
PL, 2019
V kavárně Smile, tanečním klubu pro seniory v polském Štětíně, je největší hvězdou parketu atraktivní Jola. Za maskou optimismu a radosti se však skrývá tragický příběh – Jola strávila 30 let po boku alkoholika, sama vychovala šest dětí a musela velmi tvrdě pracovat. Jola si náhle uvědomuje, že už jí zbývá málo času a chce se věnovat jen věcem, které jí přínášejí radost.

∗ IDFA 2019 - Competition for First Appearance
∗ HOT DOCS 2020
∗ DOK.fest München 2020
∗ One World IHRDFF 2020
∗ Iceland Documentary Film Festival 2020
∗ Sydney Film Festival 2020
∗ New Zeland International Film Festival 2020
∗ Moscow International Documentary Film Festival DOKer 2020 - Cena za nejlepší režii
∗ Millennium Docs Against Gravity 2020

THE SOUND IS INNOCENT
dir. Johana Ožvold, prod. Kristýna Michálek Květová (Cinémotif Films)
CZ, FR, SK, 2019
Dokumentární snímek THE SOUND IS INNOCENT představuje současnou elektronickou hudební scénu a vypráví nedávnou historii zvukového experimentu. Ve svém celovečerním debutu provede Johana Ožvold diváky tajemnou výzkumnou institucí. V archivech se nacházejí vzpomínky a útržky zásadních okamžiků vývoje elektronické hudby. Film tak osciluje mezifrekvencemi laděnými za železnou oponou, konfrontační francouzskou avantgardou a mnoha průkopníky zvukových experimentů.

∗ DOK.fest München 2019
∗ Sheffield Doc/Fest 2019
∗ Ji.hlava IDFF 2019
∗ SoundTrack_Cologne 2019 - SEE THE SOUND / Zvláštní unání

 

 

 

CIRKUS RWANDA
r. Michal Varga, prod. Marek Novák
CZ, SK, 2018
Rosťa Novák, principál úspěšného cirkusového souboru Cirk La Putyka kývne na společný projekt s akrobaty ze Rwandy. Eliseé Niyonsenga vede skupinu akrobatů složenou převážně ze sirotků a na kousku pláže u jezera Kivu se snaží etablovat moderní cirkus v zemi, kterou stále rezonuje tragická minulost a která se musí spoléhat na zahraniční pomoc. Pro Eliseého a jeho skupinu je spolupráce s úspěšným evropským souborem nadějí k lepší budoucnosti. Pro Rosťu je to výzva, návrat ke kořenům a vystoupení ze své evropské komfortní zóny. Ve Rwandě i v Praze však naráží na odlišný přístup Rwanďanů k práci, komunikaci či vnímání času. Podaří se Rosťovi překlenout rozdíly v autentickém představení nebo zůstane u afrického kýče a stereotypů? A co po takovém kulturním nárazu zůstane?

∗ MFF Karlovy Vary 2018
∗ Warsaw IFF 2018
∗ Cinergia IFF 2018
∗ Istanbul IFF 2019
∗ Neisse IFF 2019
∗ Finále FF 2019
∗ MFDF Jeden svět 2018

 

 

 

OVER THE LIMIT (ZA HRANICEMI MOŽNOSTÍ)
r. Marta Prus, prod. Maciej Kubicki, Anna Kepinska
PL, DE, FI, 2017
„Ty nejsi lidská bytost, jsi atletka.“ Taková slova slyší gymnastka Rita Mamun od své nemilosrdné vrchní trenérky. Intimní portrét odvrácených stránek sportu odhaluje ruský tréninkový systém, který v honbě za dokonalostí překračuje všechny meze. Dvacetiletá moderní gymnastka Rita se připravuje na olympiádu v Riu, která by měla být vyvrcholením celé její kariéry. Nekončící fyzické úsilí je vyčerpávající, ale mnohem náročnější je psychický nátlak, kterému je vystavena ze strany svých trenérek.

∗ IDFA, Nizozemsko (2017) - mezinárodní dokumentární soutěž - světová premiéra
∗ ZagrebDox, Chorvatsko (2018) - Cena pro nejlepší mladou režisérku, Little Stamp Award
∗ Krakow Film Festival, Polsko (2018) - Cena Silver Horn pro nejlepší celovečerní film v Mezinárodní soutěži, Cena Silver Hobby-Horse pro nejlepší režisérku dokumentárního filmu v Národní soutěži
∗ Luxembourg City Film Festival (2018) - Cena pro nejlepší dokument, Zvláštní uznání
∗ CinéDOC-Tbilisi, Gruzie (2018) - Zvláštní uznání

∗ Další festivalová uvedení: Hot Docs, Toronto, Kanada (2018); Ambulante, Mexiko (2018);
Visions du Réel, Nyon, Švýcarsko (2018); Jeden svět, Praha, ČR (2018)

PLANETA PETRILA
r. Andrei Dăscălescu, prod. Anamaria Antoci
RO, 2016
V rumunském hornickém městě Petrila žije bývalý horník, umělec a aktivista Barbu. Nejstarší uhelní doly v Rumunsku se na doporučení EU uzavřely v roce 2015. Místní úřady tak zahájily demolici budov, včetně těch historických, a ve městě nastal obrovský exodus místního obyvatelstva. Barbu usiluje nejen o udržení historické identity svého rodného města, ale taky hledá nové, alternativní způsoby, které by obyvatele města motivovaly k tomu, aby ve městě zůstali.


∗ Transilvania International Film Festival, Cluj Napoca, Rumunsko (2017) - Soutěž Romanian Days - Cena diváků
∗ Pelicam International Film Festival, Tulcea, Rumunsko (2017) - Black Sea Docs Competition - Ocenění pro nejlepší film
∗ Apricot Tree International Ethnographic Film Festival, Jerevan, Arménie (2017) - Zvláštní cena poroty
∗ Urban Eye Film Festival, Bucharest, Rumunsko (2017) - Zvláštní cena poroty
∗ Cena Premiul Gapo, Rumunsko (2018)

 

COME BACK FREE
r. Ksenia Okhapkina, prod. Riho Västrik
EE, 2016
Čečensko. Válka skončila před pěti lety. Na hoře Ertan leží hřbitov, poslední místo odpočinku pro lidi zabité ve válce. Truchlící příbuzní bydlí v nedaleké vesnici. Někteří usilují o blahobyt a mír, jiní touží po pomstě. Správce hřbitova Ahmed se snaží spojit obyvatele v touze po míru a odpuštění, jako jeho předek v 19. století, kterému se povedla ukončit jedna z mnoha válek mezi Ruskem a Čečenskem. A dnes se lidé opět musí rozhodnout mezi pomstou a odpuštěním.


∗ IDFA, Nizozemsko (2017) - Zvláštní cena poroty pro středometrážní dokument
∗ Kazan International Festival of Muslim Cinema (2017) - Zvláštní uznání Sdružení ruských filmových kritiků
∗ XXVIII Open Documentary Festival "РОССИЯ", Jekatěrinburg (2017) - Cena za nejlepší celovečerní film a Cena za kameru
∗ EFTA National Film and TV Award (Estonsko, 2017)


 

VESNICE BEZ ŽEN
r. Srđan Šarenac
FR, HR, 2010
Dragan, Zoran, a Rodoljub Jankovičovi žijí v Zabrdje, jihosrbské vesnici, kde žije celkem sedm stálých obyvatel a žádné ženy. Pokud se bratři neožení, vesnice zanikne. 


∗ IDFA, Nizozemsko (2010) - světová premiéra
∗ ZagrebDox, Chorvatsko (2010)
∗ Dokufest, Kosovo (2010)
∗ Jeden svět, ČR (2010)
∗ MFF Tokyo, Japonsko (2011) 
∗ Visions du Réel, Švýcarsko (2012)
∗ Astra Film Festival, Rumunsko (2011) - Cena pro nejlepší film v kategorii Competitions Europa 
∗ Liburnia Film Festival, Chorvatsko (2011) - Cena divákůProjekce na 75 světových festivalech, 14 ocenění.


KRÁLÍK PO BERLÍNSKU
r. Bartek Konopka
PL, DE, 2009
Neznámý příběh o divokých králících, kteří žili v prostoru mezi Berlínskou zdí. Zóna smrti byla dlouhých 28 let jejich domovem. Pěkná tráva, žádní predátoři, jen strážní, kteří je chránili před lidmi. Vedli zde sice uzavřený, ale velmi spokojený život a králičí populace rychle dosáhla tisíce kusů. Ač je strážní začali pomalu odstraňovat, králíci přežili. Jednoho dne však zeď padla a králíci tak museli opustit svůj pohodlný život v zaběhnutém systému. 

∗ Nominace na Oscara v krátkometrážní kategorii (2010)
∗ HOT DOCS, Kanada (2009) - Nejlepší středometrážní film
∗ MFDF Ji.hlava (2009) - Nejlepší středometrážní film
∗ Krakow Film Festival, Polsko (2009) - Nejlepší středometrážní film
∗ Hamptons IFF, USA (2009) - Nejlepší film


 

SLEPÉ LÁSKY
r. Juraj Lehotský
SK, 2008
Film o lásce mezi nevidomými v různých podobách. Jejich láska je možná více duchovní a jejich svět je často naplněn neobvyklými představami, vjemy a sny.
∗ Cannes Film Festival, Francie (2008) - Cena CICAE Art Cinema
∗ Mexico City International Film Festival (2008) - Cena pro nejlepší film
∗ Zurich Film Festival, Švýcarsko (2008) - Cena Golden Eye
∗ Trieste Film Festival, Itálie (2008) - Cena diváků
∗ Art Film Festival, Slovensko (2008) - Cena starosty Trenčianských Teplic za Nejlepší film
∗ Camerimage, Polsko (2009) - Cena Golden Frog
∗ Národní ceny Slnko v sieti, Slovensko (2010) - 5 ocenění vč. nejlepšího dokumentárního filmu a režie


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace