IDF

ONLINE

Oslavte 20 let IDF spolu s námi 20 filmy na DAFilms

15. 3. 2021

Autor: Veronika Zýková

Tento rok slaví Institut dokumentárního filmu 20 let od svého založení. Spolu s DAFilms jsme pro tuto příležitost vybrali 20 snímků, které představují rozmanité tváře středo- a východoevropského dokumentu a zároveň nabízí průřez rozmanitými aktivitami IDF, v nichž tyto filmy byly podpořeny a uvedeny. Sledujte speciál online na DAFilms!

Ve výběru nechybí na Oscara nominovaný Králík po berlínsku (2009) Bartosze Konopky, který prošel workshopem Ex Oriente Film, stejně jako cenami ověnčené Slepé lásky (2008) Juraje Lehotského. Švéd v žigulíku (2017) Petra Horkého a Wall of Death, and All That (2016) Mladena Kovačeviće odstartovaly svou úspěšnou cestu na East Doc Platform. Zastoupena v této kolekci je také tvorba gruzínské filmařky Salomé Jashi, jejíž dva výjimečné snímky, Bakhmaro (2011) a Oslnivý svit soumraku (2016), byly nominovány na cenu Silver Eye pro nejlepší film trhu East Silver. Chybět pochopitelně nemůže ani vítězný snímek Pod sluncem tma (2011) Martina Marečka o elektrifikaci zambijské osady dvěma českými experty.

Nejnovější tvorbu zastupují filmy, které zabodovaly na evropských festivalech: V zajetí (2017) režisérky Bernadett Tuzy-Ritter, zblízka sledující domácí otroctví v Maďarsku, Srbenka (2018) Nebojši Šlijepševiće, Svědkové Putinovi (2018) Vitalije Manského a elektronickou hudební scénu svérazně mapující The Sound Is Innocent (2019) Johany Ožvold. Všechny tyto filmy uvedl v alternativní distribuci na netradičních místech projekt IDF KineDok.

Oslavte spolu s námi 20 let Institutu dokumentárního filmu!

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace