EX ORIENTE FILM

Představujeme tutory a otevřený program 2. session Ex Oriente Film 2021

12. 10. 2021

Autor: Veronika Zýková

Otevřený program druhé session workshopu Ex Oriente Film 2021 nabídne od 25. do 30. 10. během MFDF Ji.hlava řadu přednášek, případových studií a masterclasses věnovaných různým aspektům dokumentární tvorby, produkce a distribuce. Druhé session Ex Oriente FIlm pořádá IDF ve spolupráci s FAMU. Otevřený program je dostupný držitelům všech typů akreditací.

Mezi hostujícími tutorkami a tutory, kteří se připojí ke druhé session, jsou střihač Phil Jandaly, který bude hovořit o své práci na filmu Dmitrije Bogoljubova Provinční městečko E, producentka KriStine Ann Skaret, režisérka Agnieszka Zwiefka, která bude hovořit o hledání jedinečného a organického stylu svého filmu, producentka Julianna Ugrin, festivalová dramaturgyně Rada Šešić, režisér Stan Neumann, filmová kurátorka Cintia Gil a advokát Stefan Rüll. Mezi hosty workshopu bude režisér Vitalij Manskij. Hlavními lektory workshopu Ex Oriente Film jsou dokumentární expert Mikael Opstrup, producent a konzultant Iikka Vehkalahti, režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová a režisér a producent Filip Remunda.

Ex Oriente Film 2021 - Session 2: Production and Story Development
Otevřený program


Pondělí 25. října
16:30 - 18:00 Kino Dukla
Promítání: Provinční městečko E
(2019, Rusko, Česká republika, Německo, 83')
Režie: Dmitrij Bogoljubov

V městečku Jelňa na západním okraji Ruska se neděje nic zajímavého. Místní obyvatelé hromadně odcházejí a ti, kteří zůstávají, mají jen málo životních radostí. Jednou z nich je vítězství nad fašismem. Na začátku války Stalin dovolil městečko symbolicky osvobodit - za cenu obrovských ztrát na životech -, aby ve svém lidu vzbudil naději a posílil ducha hrdinství. Osobně zabarvený film Dmitrije Bogoljubova sleduje dva místní patrioty a jejich rodiny po dobu tří let. Dospívající Mášu, která navštěvuje nacionalistická shromáždění a pěje chválu na dávno padlé hrdiny, a stárnoucího Sergeje, který vykopává jejich kosti a tajně sní o tom, že se věci změní. Film jejich prostřednictvím ukazuje, jak nezhojené válečné trauma proniká do generací, formuje společenský život obyčejných Rusů a s pomocí politické propagandy se postupně mění v nenávist vůči současnému "fašistickému" Západu.

Pondělí 25. října
18:00 - 19:30 Kino Dukla
Vyprávění prostřednictvím postav
Masterclass Phila Jandalyho s Filipa Remundy

Phil Jandaly bude diskutovat o procesu střihu filmu Město slávy s producentem Filipem Remundou. Jak se budují příběhy, když není zřejmý příběh? Podívají se na to, jak vyhrabat skryté rozměry v postavách, které na povrchu zdánlivě žádné nemají, a na mnoho fází střihového procesu, kterými je třeba projít, abyste se k nim dostali.

Úterý 26. října
10:00 - 11:30 Hotel Gustav Mahler
Přednáška pro producenty: Julianna Ugrin
Maďarská producentka Julianna Ugrin bude hovořit o dvou dokumentárních projektech, na kterých v poslední době pracovala: The Missing Tale (režie Klára Trencsényi) a Holy Dilemma (režie Marton Vizkelety a Julianna Ugrin).

Čtvrtek 28. října
10:00 - 11:30 Hotel Gustav Mahler
Dobrá setkání
Přednáška Cintie Gil

Kreslit život filmu znamená hledat dobrá setkání a filmové festivaly mohou být prostorem, kde se filmy setkávají nejen se svým publikem a kritickým kontextem, ale také s budoucími cestami pro sebe a své tvůrce. Jedná se o složité, někdy matoucí prostředí, k němuž je třeba přistupovat s kritickým duchem a silným smyslem pro prioritu. Na druhé straně je programování filmů specifickým způsobem uvažování o filmech a určování vztahů, souvislostí a ověřování. Během teto přednášky se budeme zabývat oběma stránkami této otázky a hledat možné způsoby, jak umožnit plodná setkání založená na respektu, vzájemném zájmu a velkorysosti.

Čtvrtek 28. října
17:00 - 18:30 Hotel Gustav Mahler
Skutečná fikce. Otisk prstu. Překračování hranic v dokumentárním vyprávění příběhů
Přednáška Agnieszky Zwiefky

Jak najít jedinečný a organický styl pro svůj film? Ponoříme se do zákulisí tvorby filmu a podíváme se na různé způsoby objevování povahy příběhu a způsobu jeho vyprávění. Agnieszka Zwiefka se na základě svých osobních zkušeností s prací s velmi odlišnými styly vyprávění podívá na různé způsoby kombinování hraných scén s dokumentárním jádrem, a to na základě ukázek ze svých filmů. Kdy a jak vznikají přesné představy o stylu našich filmů? Děje se to na začátku, nebo to vychází z výzev, kterým autor čelí v procesu natáčení?

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace