EX ORIENTE FILM

IDF

Představujeme: Ex Oriente Film 2nd session lektoři a otevřený program

27. 9. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Druhá část workshopu Ex Oriente Film 2023 se bude konat na festivalu DOK Leipzig od 6. do 11. října. Otevřený program školení nabídne masterclasses, případovou studii i přednášku, věnované různým aspektům dokumentární tvorby, produkce a distribuce. Otevřený program je přístupný všem akreditovaným účastníkům festivalu. Ex Oriente Film training pořádá Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s DOK Leipzig. 

Tvůrčí laboratoř Ex Oriente Film je jedinečná v mnoha ohledech, zejména svým programem věnovaným vývojí dokumentárních sérií. Součástí 2. části workshopu budou unikátní případové studie věnované právě dokumentárním sériím. Případová studie Hanky Kastelicové, kterou bude moderovat Ruth Reid, se podělí o osvědčené postupy a další cenné zkušenosti na příkladu původního seriálu HBO Max First Five. Další výjimečnou případovou studii představí tvůrčí duo - režisérka a výtvarnice Dellfina Dellert a režisérka Agnieszka Mazanek, které promluví o své práci na minisérii o skupině polských drag a burlesque performerů*ek Naked. Loud. Proud.

Lektoři a lektorky, kterří se zúčastní Ex Oriente Film Feature Docs jsou: producent a konzultant Iikka Vehkalahti; producent Christian Popp; vývojář dokumentů a konzultant Mikael Opstrup; advokát a konzultant Stefan Rüll; producentka, obchodní zástupkyně a distributorka Manuela Buono; střihačka a producentka Alexandra Melót; režisér Stefano Savona; producent a filmař Don Edkins; producentka Sylvia Nagel; režisér a producent Filip Remunda a režisérka a editorka Ivana Pauerová Miloševičová.
Program Ex Oriente Series povede producentka Ruth Reid společně s producentkou HBO Max Hankou Kastelicovou; kreativní duo - režisérka a výtvarnice Dellfina Dellert a režisérka Agnieszka Mazanek a producentka Malin Hüber.

Další čtyři profesionální filmaři a filmařky se zúčastní druhé části Ex Oriente Film nejen v roli lektorů, ale také jako hosté festivalu DOK Leipzig: 

Florian Schewe: Případová studie o výrobě dokuseriálů
Pondělí 9. října; 14:30 - 16:00 Festivalové centrum

Nezávislý producent Florian Schewe je spoluzakladatelem berlínské oceňované produkční společnosti FILM FIVE se sídlem v Berlíně, která se věnuje produkci špičkových dokumentárních filmů, dokumentárních seriálů a hraných filmů pro místní i globální publikum. V rámci této prezentace se s účastníky podělí o zajímavé podrobnosti a užitečné detaily, které jsou důležité při výrobě úspěšných dokumentárních seriálů. Na příkladu jeho vlastních úspěšných projektů se v této interaktivní přednášce producenti dozvědí více o výhodách a nevýhodách volby různých způsobů výroby epizodických faktografických seriálů pro digitální kanály a streamovací platformy od nápadu přes pitch, zakázku a produkci až po vysílání. Je udržitelné vyvíjet projekty dokumentárních seriálů samostatně bez distribuce a vysílací společnosti? Jaká jsou rizika a jaké jsou zisky?

Joanna Solecka: Digitální kampaně a zapojení publika pro dokumentární filmy.
Pondělí 9. října; 17:00 - 18:30 Festivalové centrum

Joanna Solecka je expertka na strategickou komunikaci a filmový marketing z evropské digitální marketingové agentury Alphapanda. V případové studii  představí využití digitálních platforem pro filmový marketing a nové přístupy a výzvy, které vznikly v důsledku digitalizace v oblasti propagace filmů. Jsou dokumentární filmy účinným způsobem, jak veřejnosti představit závažná témata a motivovat k dialogu a akci? Tato přednáška se zabývá současným dokumentárním filmem v nebývale propojeném prostředí nových médií. Představí filmařům jak mohou tato nová média využít k otevření širšího dialogu o jejich tvorbě, zvýšit povědomí i angažovanost veřejnosti. Vedle tradičních přístupů k zapojení publika přímo na místě lze nástroje a platformy nových médií využít nesčetnými způsoby ke zvýšení komunikace a společenského dopadu. Přednáška se zaměří také na to, jak lze nová média efektivně využít v průběhu celého procesu tvorby dokumentárního filmu, aby se zvýšil jeho dosah a našel si větší publikum.

Yaël Bitton: Masterclass
Úterý 10. října; 12:00 - 13:30 St Trinitatis

Masterclass oceňované střihačky, scenáristky, konzultantky a režisérky Yaël Bitton, která pracovala na filmech jako:  - mezi jejíž díla patří Invisible Demons, Hijos del Viento, KIX, Advocate, Devil’s Pie: D’Angelo, a Machines. Za film Radio Silence (režie Juliana Fanjul, 2020) získala prestižní cenu Sima Editing Award, za film Advocate (režie Rachel Leah Jones a Philippe Bellaiche, 2019) obdržela ocenění za nejlepší střih na Izraelském dokumentárním fóru.
Yaël Bitton začala svou kariéru filmové střihačky v roce 2000, kdy žila v New Yorku. Střihu se věnuje na mezinárodní úrovni a působí také jako mentorka, střihačka a konzultantka pro společnosti Rough Cut Service, Circle a Doc Nomads.
V rámci masterclass se podělí o své zkušenosti ze střižny, promítne ukázky svých nejnovějších filmů a zároveň bude diskutovat o různých tématech týkajících se umění a řemesla dokumentárního střihu a umělecké spolupráce v kontextu mezinárodních koprodukcí. Zaměří se na význam konstrukce a dekonstrukce vyprávění během střihu a na to, jak přistupovat ke struktuře, dočasnosti a dechu filmu.Moderuje festivalový konsultant Martin Horyna.

Nikolaus Geyrhalter: Masterclass
Středa 11. října; 10:00 - 11:30 Festivalové centrum

Masterclass jednoho z nejznámějších dokumentaristů Nikolause Geyrhaltera, který se proslavil svým nezaměnitelným stylem, kompozicemi a rámovanými širokými záběry ve filmech #Chernobyl, Homo Sapiens a Our Daily Bread.Moderuje producentka Karolína Fránková

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace