EAST DOC PLATFORM

Cenu East Doc Platform 2024 získal projekt Under His Spell

28. 3. 2024

Autor: Barbora Hrubá

Letošní hlavní cenu East Doc Platform Award získal polský projekt “Under His Spell” režiséra Lukasze Konopy. Tento projekt zkoumá příběh Dr. Kašpirovského, který se proslavil svými hypnotickými léčebnými seancemi v 80. letech. Cenu HBO Max si odnesla režisérka Aneta Ptak za její projekt “Birdie”, ve kterém bravurně zpracovává svůj vlastní osobní příběh. Cenu České televize obdržel projekt dokumentární série “Tito. The West’s Favorite Dictator” maďarského režiséra Bence Mátého. Předávání cen proběhlo v rámci slavnostního zakončení festivalu Jeden svět 28. března v pražském kině Lucerna.

Cena East Doc Platform 2024


Již potřinácté udělená cena East Doc Platform Award vítěznému projektu přináší finanční podporu ve výši 7 500 € na další vývoj projektu. Vítězný projekt vybírala mezinárodní porota ve složení Ania Trzebiatowska z filmového festivalu Sundance, Lucie Kon z televizní stanice BBC a Diana Karklin ze společnosti Rise and Shine World Sales.

Porota ke svému výběru uvedla, že: “Někteří z nás, kteří vyrostli ve východním bloku, tento příběh známe. Je ale silný a zajímavý i pro ty, kteří se prostřednictvím tohoto filmu s jeho protagonistou setkávají poprvé. V současné době plné nejistoty, příběh o charismatickém muži, který dokázal svést masy, vybízí k diskuzi o tom, co vede tolik lidí k následování podobných osobností. Věříme, že právě proto diváci po celém světě budou chtít film vidět a tuto diskuzi vést.” 

Na slavnostním ceremoniálnu v kině Lucerna předala Hanka Kastelicová projektu “Birdie” cenu generálního partnera East Doc Platform HBO Max v hodnotě 2 000 €. Markéta Štinglová, manažerka Centra mezinárodních obsahových projektů České televize, generálního mediálního partnera Institutu dokumentárního filmu, vyhlásila vítězem Koprodukční ceny České televize dokumentární sérii “Tito. The West’s Favorite Dictator”. Ocenění představuje finanční investici ve výši 150 000 Kč a následnou koprodukční smlouvu.

Ceny dokumentární laboratoře Ex Oriente Film a partnerů

Poslední odpoledne East Doc Platform je již tradičně věnováno předávání tří cen Ex Oriente Film - Cut thru the Noise, věnovaná projektovému týmu, který během workshopu dosáhl největšího pokroku, Fine Cut, která vítěznému projektu přináší konzultaci hrubého střihu v hodnotě 1 500 € a Golden Funnel za nejvýznamnější vývoj v rámci workshopu. Vítězné projekty vybrali hlavní lektoři Ex Oriente Film Ivana Pauerová Miloševičová, Filip Remunda a Iika Vehkalahti.

Letošní vítězné projekty jsou:
Cena Cut thru the Noise: The Poor Cry Too (r. Viktorija Mickute, Ieva Balsiunaite, prod. Dagne Vildziunaite, LT, MX)
Fine Cut: Keepers of the Ruins (r. Mariia Shevchenko, prod. Ella Shtyka, UA, PL)
Golden Funnel: Birdie (r. Aneta Ptak, prod. Małgorzata Staroń, PL)

V rámci ceremoniálu v pražské Galerii kritiků bylo předáno dalších 12 cen od mezinárodních filmových festivalů a dalších partnerů Institutu dokumentárního filmu. 

Vítězné projekty partnerských cen:

Cena Sunny Side of the Doc: Not in the Business of Making Friends (r. Monica Lăzurean-Gorgan, prod. Monica Lăzurean-Gorgan, Elena Martin, RO)
Cena DOK Leipzig DOK Co-Pro Market: Letters (r. Andrei Kutsila, prod. Sofiia Zadorozhna, Mirosław Dembiński, PL, BY)
Cena DocsBarcelona: Tito. The West's Favorite Dictator (r. Bence Máté, prod. Gunnar Dedio, Regina Bouchehri, DE, AT, HR, IT)
Cena MIA Market Award: Muž pod ledem (r. Eva Tomanová, prod. Michal Kráčmer, Veronika Kührová, Kenan Aliyev, CZ)
Cena Docs Ireland: Big in Gazi Baba (r. Pauline Isabelle Monique Blanchet, prod. Avdi Thachi, Romir Jakupi, MK, UK)
Cena Baltic Sea Docs: Acting Classes (r. Sasha Shegai, prod. Yevgeniya Moreva, Sasha Shegai, KZ)
Cena Millennium Docs Against Gravity: Birdie (r. Aneta Ptak, prod. Małgorzata Staroń, PL)
DAE Pitch Talent: Acting Classes (r. Sasha Shegai, prod. Yevgeniya Moreva, Sasha Shegai, KZ)
Cena Pitch the Doc: VOICE/OVER (r. Bálint Révész, prod. Radovan Síbrt, Viki Réka Kiss, CZ)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace