EAST DOC PLATFORM

Nenechte si ujít program letošní East Doc Platform!

19. 2. 2018

Autor: Marta Jallageas

Institut dokumentárního filmu (IDF) představí v Praze již po sedmé akci East Doc Platform, jejíž program v anglickém jazyce je přístupný také veřejnosti. Vstup volný.

PŘEDNÁŠKA: LIVE PITCH! Ikka a Mikael ukážou, jak by měl proběhnout ideální pitch
Sobota 3.3. | 17:45 - 19:00 | Kinosál, Institute Cervante
s

Program workshopu Ex Oriente Film zahájí jedno z nejžhavějších témat. Ikka Vehkalahti a Mikael Opstrup předvedou profesionální pitch v reálném čase. Velmi inspirativní přednáška především pro ty, které čeká závěrečná prezentace East Doc Forum.


PŘEDNÁŠKA: JAK PRACOVAT SE SALES AGENTEM PŘI DISTRIBUCI DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ
Neděle 4.3. | 10:00 - 11:30 | Kinosál, Institute Cervantes

Během přednášky se seznámíte s tím, jak by měla vypadat vaše smlouva se sales agentem a na co byste neměli zapomenout před zahájením spolupráce. Filmová distribuce se v nové digitální éře proměnila a s tím i spojená práva. Přednáškou vás provede Peter Jaeger, poradce v oblasti distribuce a marketingu a ředitel společnosti Jaeger Creative.


PŘEDNÁŠKA: POJĎME SI HRÁT! CESTA DO DYNAMIKY STŘIHU
Neděle 4.3. | 18:00 - 19:30 | Kinosál, Institute Cervantes

Střihačka, herečka a producentka Dounia Sichov spolupracuje s mistry současného filmového světa (Sharunas Bartas, Denis Coté nebo Abel Ferrara). Stříhala například i poslední film ikonického člena skupiny Magnum Photos Antoine d'Agaty jménem Atlas, který také střihově upravila pro instalaci. Její všestranný profil z ní dělá významnou postavu mezinárodní kinematografie. Ve své masterclass se podělí o zkušenosti ze střižny dokumentárního i hraného filmu a popíše jednotlivé kroky na cestě k finální verzi střihu a filmu.


PŘEDNÁŠKA: DOKONALÁ FILMOVÁ PREMIÉRA: KROK ZA KROKEM
Pondělí 5.3. | 10.00 - 11.30 | Kinosál, Institut Cervantes

Konkrétní průvodce pro producenty a režiséry galaxií mezinárodních filmových festivalů. Od prvního pitching fóra až po premiéru, festivaly nabízejí širokou škálu příležitostí pro nezávislé dokumentaristy. Jak nejlépe vytěžit všechny možnosti komunikace a marketingu? Jak režisérovi dopřát splnění snu o plných kinosálech? Od koprodukčních trhů, přes work-in progress projekce hrubých střihů, až po premiéru a dál, mladá veteránka filmových festivalů Vanja Kaludjercic (Holland Film Meetings, Sarajevo, MFF Rotterdam, MFF Les Arcs a mnoho dalších) podrobně rozebere měnící se festivalový svět.


PŘEDNÁŠKA: JAK PŘIVÉST VR PROJEKTY K ŽIVOTU
Pondělí 5.3. | 18.00 - 19:30 | Kinosál, Institut Cervantes

Virtuální realita je velkým lákadlem přitahujícím mnoho tvůrců, dokumentaristy nevyjímaje. Nové možnosti jak vyprávět příběhy netradiční formou sebou ale nesou i otázku, jak nový obsah zafinancovat a distribuovat. Pohled do problematiky VR, nových distribučních modelů a finančních možností pro virtuální a rozšířenou realitu představí Liz Rosenthal (Power to the Pixel, Venice VR, La Biennale di Venezia).


PŘEDNÁŠKA: AUDIOVIZUÁLNÍ MARKETINGOVÉ MATERIÁLY
Úterý 6.3. | 11:30 - 13:00 | Kinosál, Institut Cervantes

Teoretický a tvůrčí proces výroby marketingových videí a jejich dopad na přijetí filmu cílovým publikem. Čím se navzájem liší sales promo videa, „mood reels“, „taster tapes“, teasery, klasické trailery – a co všechno je třeba do hloubky promyslet dříve, než producent film poprvé nabídne potenciálním partnerům či veřejnosti? Marketingový expert Fraser Bensted (EAVE) se zaměří na dokumentární trailery, ale inspiraci bude hledat i v hrané tvorbě. Uvidíme, jak film “překládat” do různých marketingových materiálů tak, aby byl vyvolal co největší zájem publika, o které usilujeme.


PREZENTACE: CZECH DOCS… COMING SOON
Úterý 6.3. | 14:00 - 15:15 | Kinosál, Institut Cervantes

To nejlepší z připravovaných českých dokumentárních projektů představí jejich producenti a režiséři zástupcům mezinárodních festivalů, distributorům a sales agentům, ale i široké veřejnosti. Tato akce se koná s podporou Asociace producentů v audiovizi (APA).


PANELOVÁ DISKUSE: NOVÝ DISENT; Média, film a politika
Úterý 6.3. | 16:00 - 17:30 | Kino 35, Francouzský Institut

Kritická filmová tvorba se stává riskantním podnikem, nejen ve střední a východní Evropě. Populistické vlády znovu objevují kouzlo propagandy, manipulace médií a cenzury – starých přízraků, o kterých jsme si mysleli, že jsou od roku 1989 pevně pod zámkem. Jaký vliv mají totalitární tendence na život a práci dokumentaristů a je jejich tvrdohlavá neochota přivřít oko skutečně důležitá jako nikdy předtím? Panel bude v českém jazyce, simultánně tlumočen do angličtiny.


PREZENTACE: IF/THEN PITCH KRÁTKÝCH FILMŮ
Středa 7.3. | 10:00 - 12:00 | Kinosál, Institut Cervantes

Zcela nová soutěžní prezentace krátkých dokumentárních projektů z regionu střední a východní Evropy. Jenom od roku 2017 bylo pět polských krátkých filmů nominovaných na Oscara. Jeden zvítězil. Maďarský krátký film získal Cenu Akademie v roce 2017. Co je na východoevropských krátkých filmech tak výjimečného, že přesvědčily newyorský Filmový institut Tribeca uspořádat v Praze jediný evropský “pitching” a udělit cenu v hodnotě 20 000 USD?


PANELOVÁ DISKUSE: CHYŤTE DRUHÝ DECH!
Středa 7.3. | 15:00 - 16:30 | Kinosál, Institut Cervantes

Kde vedle státních filmových fondů, ministerstev kultury a veřejnoprávních televizí hledat pro dokumenty další zdroje financování? Jaké nové poznatky přineslo zkoumání možností dofinancování ze soukromých zdrojů či daňových odpočtů? Je americký model financování v Evropě naprostou science fiction, nebo se jím můžeme inspirovat? Panel zástupců Whicker´s World Foundation, Filmového institutu Tribeca, Chicken and Egg Pictures a IDFA Bertha Fund Europe bude diskutovat s producenty o možnostech podpory a nových cestách financování.


MASTERCLASS: KIM LONGINOTTO
Středa 7.3.
| 17:00 - 18:30 | Kinosál, Institut Cervantes

Jedna z nejpopulárnějších současných dokumentaristek věnující se kontroverzním tématům dneška s mimořádným respektem a citlivostí. Kim Longinotto získala ve své kariéře řadu ocenění: Peabody Award, Sisters in Law zvítězil na festivalu v Cannes v sekci Prix Art et Essai, Hold Me Tight, Let Me Go získal zvláštní cenu poroty na MFDF v Amsterdamu (IDFA), za Rough Aunties získala World Cinema Grand Prize na festivalu Sundance. Její nejnovější snímek Dreamcatcher si tutéž cenu odnesl vloni.

Přijímání (2017) - KINEDOK PROJEKCE, Q&A A PARTY
Středa 7.3. | 21:00 - 24:00 | MONOFONO, Jungmannova 15, Praha 1


Slavnostní zahájení dalšího ročníku projektu KineDok – alternativní distribuce autorských dokumentů. 4. ročník odstartuje projekce polského KineDok filmu Přijímání (Anna Zamecka), vítěze mnoha významných festivalů a nejlepšího dokumentu roku 2017 podle Evropských filmových cen. Tragický, ale zároveň humorný a optimistický portrét dvou dětí, které byly zcela ponechány svému osudu. Neuvěřitelně silná a vytrvalá 14letá Ola se snaží dát znovu dohromady svého otce alkoholika a matku, která se od rodiny odstěhovala. Jedinečná příležitost se jí naskytne během oslavy svatého přijímání jejího bratra. Po filmu následuje diskuse s tvůrci a KineDok party!


PREZENTACE: EAST DOC FORUM – pouze pro akreditované hosty 
Čtvrtek 8.3.
| 9:30 - 14:00 | Divadlo Image

Již po osmnácté proběhne prestižní prezentace toho nejlepšího z připravované středo- a východoevropské dokumentární tvorby. Za 17 let své existence East Doc Forum přivítalo více než 700 filmařů a s jeho podporou bylo dokončeno 150 dokumentárních filmů, včetně takových mezinárodních titulů jako Juliiny sny, Poslední záchranka v Sofii, Ukrajinští šerifové nebo Až přijde válka, který otevírá letošní program Berlinale v sekci Panorama. 


LOKACE:
Institut Cervantes, Na Rybníčku 6 (vchod ze Štěpánské ulice), Praha / tel.: +420 221 595 211
Divadlo Image, Národní 25, Praha / tel.: +420 732 156 343
MONOFONO, Jungmannova 15, Praha
 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace