EAST DOC PLATFORM

EAST DOC INTERACTIVE

East Doc Interactive 2019 představuje program

8. 2. 2019

Autor: Zdeněk Blaha

East Doc Platform 2019 nabídne řadu pozoruhodných dokumentárních projektů. Vedle tradičních také ty, které využívají inovativních způsobů vyprávění. Workshop East Doc Interactive pomáhá s vývojem nonfikčních interaktivnách webdoců, imerzivních VR/AR projektů, ale také doku-her se závažnými tématy. Tutorská setkání s experty z celého světa, ale také networkingové příležitosti a pitching interaktivních projektů se staly nedílnou součástí East Doc Platform. Podívejte se na vybrané projekty, otevřený program a experty a tutory, kteří se zúčastní East Doc Interactive.


VYBRANÉ PROJEKTY – EAST DOC INTERACTIVE 2019


The Interview (r. Thom Vander Beken, prod. Tomas Leyers / Minds Meet, BE)
The Interview je interaktivní VR dokument odehrávající se v tranzitní zóně na srbsko-maďarských hranicích. Ocitáte se v kůži imigračního úředníka, kterého první den práce čeká pohovor s uchazeči o azyl. Tvůrci se tímto projektem snaží přinést odlišný pohled na migraci a nechat uživatele činit složitá rozhodnutí v roli imigračního úředníka a čelit jejich následkům. Tento VR dokument se snaží ukázat realitu, která nikdy není černobílá. Jasnou inspirací pro The Interview se stala populární indie hra Papers, Please Lukase Popea.

Hotel Astoria (r. Alina Cyranek, prod. Alina Cyranek, Falk Schuster, DE)
Hotel Astoria je VR přetvořením určité éry a místa. Astoria byla slavným luxusním hotelem v Lipsku, který za časů NDR hostil mnoho celebrit, politiků, diplomatů a dalších elit. A Stasi, tajnou policii, která byla svědkem toho všeho... Hlavním tématem je iluza a realita společnosti NDR a relativita pravdy. Celý projekt sestává nejen z VR prvků, ale vypráví příběh také prostřednictvím animovaného dokumentu.

Chocolate Milk (r. Sonja Bozic, Jonathan Weiner, prod. Sonja Bozic, Vladimir Vidic / Dart Film, US, RS)
Co je divného na člověku, který žije sám, pracuje, má přítelkyni, hraje na klavír, cestuje po celém světě, tvoří VR projekt a podílí se na střihu dokumentu o sobě samém? Je autista a jmenuje se Jonathan. Chocolate Milk je lineární dokument a VR, jehož tvůrci by rádi pomohli lidem s autismem najít místo ve společnosti a překonávat denní překážky. Díky VR části uživatel zažije situace, které lidem s autismem přináší život každý den a pomůže jim pochopit svět, jak ho vnímají oni. Jonathan je autista, ale má práci, žije samostatně, má přítelkyni a řídí auto. Většina lidí si není vědoma zázračného potenciálu autistických lidí a projekt Chocolate Milk by to rád změnil.

Pearl of Absurd (r. Oleksandra Chuprina, prod. Elmira Asadova / Contemporary Ukrainian Cinema "CUC", UA)
Pearl of Absurd je osobní, poetickou cestou do minulosti jedné konkrétní rodiny a do éry Sovětského svazu. Je také cestou do srdce Oděsy, jež byla kdysi vzkvétajícím městem moderní architektury, která nyní čelí neradostné budoucnosti. Staré budovy jsou bourány a nahrazovány marakodapy oligarchů. Pearl of Absurd je debutovým dokumentem a interaktivní cross-mediální platformou, která je designována jako hub pro různé interakce a aktivity s hlavním cílem zachránit město.

Malaria 1983 (r. Petr Salaba, prod. Radim Procházka / Produkce Radim Procházka, CZ)
Krátce po konci Pol Potova režimu byla polní nemocnice vedená Čechoslováky vybudována ve městě Takeo, aby poskytla Kambodžanům chybějící zdravotní ošetření. Cílem mise bylo bojovat s novou hrozbou – propuknutím malárie. Tropický prazitolog RNDr. Michal Giboda se stal klíčovou osobou chodu nemocnice a čelil mnoha obtížným rozhodnutím. Příběh Gibody a zapomenuté historie jeho polní nemocnice je hlavním tématem Malaria 1983, RPG adventurou založenou na morálních rozhodnutích a skutečném životním příběhu československého parazitologa v post-genocidální Kambodži.


OTEVŘENÝ PROGRAM – EAST DOC INTERACTIVE 2019

Neděle 10. 3. 2019
10:00 – 11:30 | Institut Cervantes, Kinosál
Přednáška: Není impakt jako impakt

-- „Tohle je váš webdoc?“
-- „Jo“
-- „Skvělé, to je výborné! Jakou má váš web návštěvnost?“
-- „100 000.“
-- „Wow, to je slušné číslo! A kolik jste na tom vydělal?“
 -- „Nula.“
-- „[ehm] Ach… ok! Takže… o co vám šlo?“

Ve své přednášce zve expert na interaktivní projekty Frédéric Dubois na jízdu na horské dráze napříč bombastickou, trendy, super-mega-duper mediální krajinou. Hlavními tématy budou (nejen): rozbíjení „falešného“ impaktu, oproštění se od posedlosti čísly a statistikami či nastavení vlastní agendy na vytvoření účinné impaktové kampaně. Přednáška je v anglickém jazyce.

Pondělí 11. 3. 2019
10:00 - 11:30 / Institut Cervantes, Galerie
Přednáška: gold extra – dokumentární postupy v nových médiích

Umělci Reinhold Bidner a Karl Zechenter představí rakouský umělecký kolektiv gold extra, který se ve své tvorbě zaměřuje na propojování oblasti umění a nových technologií. Jejich díla kombinují prvky performance, hudby, ale i hybridních médií. Inovativním způsobem pracují s médiem digitálních her, virtuální a rozšířené reality. Ve své přednášce představí své dokumentární hry jako From Darkness, přivádějící hráče do srdce Nairobi, či The Fallen zachycující události války na Ukrajině, ale přihlédnou i k virtuální realitě ve svém aktuálním projektu Documentary VR. www.goldextra.com Přednáška je v anglickém jazyce.

Úterý 12. 3. 2019
10:00 – 11:15 / Institut Cervantes, Kinosál
Přednáška: ManicVR : Výprava do světa bipolární poruchy

Kanadská režisérka Kalina Bertin vyšla při tvorbě dokumentárního filmu a virtuální reality Manic ze zkušeností svých sourozenců trpících bipolární poruchou. Výsledná díla přináší komplexní vhled do nitra člověka trpícího duševní nemocí. Jak se ale vypořádat s přechodem z klasického, lineárního vyprávění do toho interaktivního? Jak se interaktivita a vnoření se do postav projeví na uživateli a jeho vnímání příběhu? A jaká etická pravidla je nutné dodržet při zachycení duševní poruchy? Kalina Bertin se ve své přednášce zaměří na tvůrčí proces při tvorbě Manic VR, i otázky spojené s virtuální realitou jako novým nástrojem pro možnou léčbu duševních poruch. Přednáška je v anglickém jazyce.


TUTOŘI A EXPERTI – EAST DOC INTERACTIVE 2019

Kalina Bertin
Režisérka
Země: Kanada
After completing her degree in film production in Montreal, Kalina Bertin quickly realized that if she didn’t set out to understand the mental illness in her family it would destroy her. This process gave birth to her award-winning documentary film Manic (2017), which explores the legacy of bipolar disorder in her family. Manic was nominated for two Canadian Screen Awards and won an Iris Award for best editing in 2018. Highlighting the power of her voice as an artist, Kalina is a recipient of the Don Haig Pay it Forward Award at Hot Docs. She has been an invited speaker at the MIT Open Doc Lab and the Busan Intl. Film Festival. Her virtual reality experience ManicVR premiered at Sheffield Doc/Fest in 2018 and is now being shown in festivals around the world.

Reinhold Bidner
Vizuální umělec
Země: Rakousko
Společnost: gold extra
Reinhold studied at University for applied sciences & technologies Salzburg, at Duncan of Jordanstone College of Art & Design, Dundee and completed his degree within the scope of a Socrates scholarship in Berlin. Until 2006 he was Key-Researcher at Ars Electronica Futurelab Linz for time based Media. Since 2007 he is a freelancer in animation & media art, either as an Individual or as a member of the Austrian art collective gold extra. Currently Reinhold lives in Vienna and Salzburg and teaches at Art University Linz in the fields of animation & motion graphics. He received various prices (e.g. Federal Chancellery of Austria´s Outstanding Artist Award with gold extra / MediaArtAward Salzburg), grants and residencies for his artistic work, and exhibits nationally and internationally since 2001.

Frédéric Dubois
Producent
Země: Německo
Společnost: Reportero
Frédéric is an author, producer and coach. He has worked on award-winning interactive features such as GDP, The Hole Story, Fort McMoney, and Atterwasch – with the National Film Board of Canada, Arte France and Süddeutsche Zeitung. He is currently post-producing Field Trip - an open source doc about the Tempelhof Field in Berlin. As a PhD candidate, Film University Babelsberg, he researches the impact of web-based stories. He is an organiser of storytelling hackathons, meet-ups, workshops as well as VR conferences. Frédéric is an experienced coach for interactive, participatory and user-centric story development.

Harmke Heezen
Režisérka, scenáristka, kreativní producentka
Země: Německo
Společnost: High Road Stories
Harmke is a director, writer and creative producer, based in Berlin. She holds a Master’s Degree in Film Studies from Utrecht University. She directed and produced for the Arts & Culture department of the Dutch national public broadcaster AVRO, before moving to Berlin in 2011. As an independent filmmaker Harmke has made web series and shorts, and co-created innovative interactive documentaries, commissioned by, among others, the BBC, Arte Creative and the Goethe-Institut. Harmke’s company High Road Stories with Mike Robbins creates VR and interactive documentary projects.

Jaroslav Meloun
Vývojář
Země: Česká republika
Freelance game developer with 7+ years experience of programming desktop, console and mobile games. Deployed games to PC, PS4, PS Vita, Xbox One, iOS and Android, Nintendo Wii and Switch. Notable work includes cyberpunk RPG Dex (2016) and puzzle platformer Mimpi (2014). Crafted more than 30 jam games. Passionate about innovative concepts and themes, game jams and independent games. Organizer of Game Jam Prague (since 2011) - local site of Global Game Jam, world's largest gamemaking event taking place around the world. Mentoring student game projects, lectures about game jams.

Mike Robbins
Kreativní technolog
Země: Německo
Společnost: High Road Stories, Helios Design Labs
Mike is producer at his company High Road Stories in Berlin, focusing on creating work in VR and other immersive platforms. As creative technologist and partner at his company Helios Design Labs in Toronto he worked on award-winning interactive documentaries such as Quipu Project, Digital Me, After the Storm, Highrise, and Offshore.


Karl Zechenter
Vizuální umělec
Země: Rakousko
Společnost: gold extra
Karl lives and works in Salzburg as artist, in media arts, Fine Arts, music, theatre/performance, game art and artistic research. He founded the collaborative art group gold extra with other artists in 1998. He studied Literature and Political Sciences and has worked as cultural programme director at the cultural center ARGEkultur from 1999 to 2005, initiated the media festival Basics and curated the Festival OFFMozart for Mozart 2006, among others. He has been consulting for artists' institutions and organisations in the local, state and federal government in matters of cultural policies and strategies. Karl is currently working as lecturer at the university of the Arts, Mozarteum Salzburg, Graphics Department, head of the umbrella organisation of Salzburg' cultural institutions, works on consulting boards for the state government for cultural tuition and media and media arts. He's been awarded the Ferdinand Eberherr Award 1998, Junges Theater Bremen Award 2005, Outstanding Artist Award 2012, Media Art Award of the State of Salzburg 2012, nominated for Most Amazing Game (Amaze Award) 2017.

Alessandro Gropplero
Zástupce fondu
Země: Itálie
Společnost: When East Meets West; Friuli Venezia Giulia Film Commission
Graduated in Communication Studies at the Trieste University, he started to work in 2000 with the Italian production company Pidgin; later he moved on to collaborate at the London based company Number 9 Films and in 2005 he returned to Italy and started working for the Udine Far East Film Festival. In 2007 he was appointed head of international relations of the Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund and in this capacity he has planned the international policy of the fund and managed a variety of events, such as When East Meets West, Ties That Bind Asia Europe Producers Workshop (both supported by Creative Europe) and RE-ACT – Regional Audiovisual Cooperation and Training. He is an EAVE graduate, board member of EURODOC and member of the European Film Academy.

Michaela Pnačeková
Producentka
Země: Německo
Společnost: Kloos & Co. OST UG
Michaela is a producer and interactive creator at Kloos & Co. OST. In 2017, she developed and produced the interactive app Pre-Crime Calculator for the launch of the documentary Pre-Crime. Her interactive works were selected at Doc Tank, id workshop at Visions du Reél, !Flab Prototype Booster, IDFA Forum, Sheffield Alternate Realities Market and Venice Production Bridge. Her first feature length documentary project Border Cutby Igor Chojna received Special Mention at the Bosch Stiftung East European Co- Production Prize 2014 and premiered at Warsaw Film Festiva. Winner of the EWA Award for the best female driven project in development at DOK Leipzig 2017. German production coordinator of the Oscar® nominated documentary Last Men in Aleppo by Feras Fayyad and Steen Johanessen.

Mika Johnson
Multimediální umělec
Země: USA
Mika Johnson is a multimedia artist who directs VR and AR projects, music videos, commercials, and fiction and documentary films. His most recent project “VRwandlung” is a virtual reality adaptation of Act I of Franz Kafka's "The Metamorphosis.” Long term projects include "The Amerikans” - a web series featuring 15 short documentaries - and his recently completed debut feature: “Confessions of a Box Man,” the first part in a trilogy. Along with exhibiting his work internationally, Johnson has also presented, lectured, and taught workshops in Istanbul, Tokyo, Madrid, Hamburg, Kiev, Frankfurt, Leipzig, Weimar, Prague, Minsk, Riga, and in North America. Based in Prague, Johnson teaches workshops and classes at FAMU International and Prague Film School.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace