EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

East Silver na 60. ročníku Krakow Film Festivalu

25. 5. 2020

Autor: Veronika Zýková

60. ročník Krakow Film Festivalu (online, 31. 5. - 7. 6.) nabídne v rámci KFF Marketu 10 titulů East Silver Karavany. Kiruna  překrásný nový svět bude také součástí programové sekce Docs+Science.

Snímek Grety Stocklassy Kiruna – překrásný nový svět, jenž je součástí East Silver Karavany, byl vybrán do sekce Docs+Science, zatímco All Her Dying Lovers (DE, CZ, 2020, 6') režisérek Anny Benner a Eluned Zoe Aiano má evropskou premiéru (po světové premiéře na HOT DOCS online) v soutěži krátkých animovaných filmů. Tento film získal Cenu IF/Then Tribecca na East Doc Platform 2018. V Kyjevě se nestřílí Jakuba Šedého (CZ, 2019, 30') byl vybrán do soutěžě krátkých dokumentárních filmů.

CEDOC Market 2020 zahrnul do výběru included in the selection several projects které byly součástí Ex Oriente Film a/nebo East Doc Platform:
No Place for You in Our Town (r. Nikolay Stefanov, prod. Ralitsa Golemanova, BG)
Boylesque (r. Bogna Kowalczyk, prod. Tomasz Morawski, Katarzyna Kuczyńska, PL)
Elevation (r. Max Rudenko, prod. Max Rudenko, Melinda Boros, UA, RO)
Lagoons. A Battle fro Paradise (r. Serhii Lysenko, prod. Anna Kapustina, Oleksandra Kravchenko, UA)
Jak chutná celibát (r. Libuše Rudinská, prod. Libuše Rudinská, CZ)

Zjistěte více o vybraných projektech zde. One of the projects will be granted an invitation by the Institute of Documentary Film to the East Doc Market at East Doc Platform 2021.

East Silver na KFF Market 2020:
Boundaries (r. Yuliya Shatun, prod. Alexey Shatun, Yuliya Shatun, BY, 2019, 29')
Film-cesta čtyřmi městy, současností a minulostí. Minsk, Moskva a další města dětsví natočená režisérkou a jejím otce před 25 lety se prolínají s hlasovou zprávou neznámé osobě.

Pripyat Piano (r. Eliška Cílková, prod. Jindřich Andrš, CZ, 2020, 18')
Co bychom byli schopni vidět, kdybychom lépe slyšeli? Příběh tragédie vyprávěný zvuky, hudbou a slovy, v hlavních rolích opuštěná piana stojící v černobylské zóně.
Vítěz ceny Silver Eye 2019 pro nejlepší krátký film


Kiruna - překrásný nový svět (r. Greta Stocklassa, prod. Veronika Kührová, Michal Kráčmer, CZ, 2019, 87', 52')
Na pozadí přesunu města se odehrávají menší i větší dramata všedního života. Abdalrahman čeká na pohovor pro azyl, Maja se vrací ke svým sámským kořenům a rodina Hägg kvůli deformacím země opouští po 20 letech svůj domov. Skrze na první pohled různorodé postavy, které spojuje jen místo, ve kterém žijí a na které si dělají nárok, režisérka rozkrývá palčivá témata, která městem i zbytkem světa v současnosti hýbají.

Vlci na hranicích (r. Martin Páv, prod. Zuzana Kučerová, CZ, 2020, 75', 52')
Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, v roce 2016 se ale do této oblasti vrátila první smečka a narůstající populace vlků dnes výrazně ovlivňuje životy místních lidí. Dokument Vlci na hranicích zachycuje jejich nejednoznačné přijetí: zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit. 

A Year Full of Drama (r. Marta Pulk, prod. Paul Piik, EE, 2019, 100')
Estonsko žije divadlem. V říjnu 2017 se objevila nabídka na placenou pozici zaměřenou na lidi, kteří nikdy nebyli v divadle. Úkolem bylo sledovat veškerou estonskou divadelní produkce roku 2018. Ze 450 uchazečů byla vybrána 21letá Alissija, dívka z malého města. 

Telenovela: Grey-Scale in Color (r. Filip Martinovic, prod. Patricia Franquesa, Nikola Savicevic, RS, ES, 2020, 61')
Je to 26 let od chvíle, kdy rodina Filipa (30) emigrovala ze Srbska do Španělska. Filipův otec zemřel, když bylo Filipovi 12 a je pochován v Barceloně. Dnes Filip žije v Bělehradě a snaží se najít odpověd na jednoduchou otázku: Odkud jsem?

Salt from Bonneville (r. Simon Mozgovyi, prod. Maksim Leschanka, Artem Koliubaiev, Taras Bosak, Anton Khilman, UA, GE, NL, 2020, 115', 2x52')
Dobrodružný příběh dvou mužů z Ukrajiny, Nazara a Maxe, a sovětské motorky - a jejich ambiciózního cíle, který si vytyčili: překonat světový rekord na solných pláních Bonnevillu v americkém Utahu. Tato solná poušť je místem setkání stovek lidí z celého světa, kteří investují miliony dolarů do svého snu stát se dalším šampionem závodu. 


Žal žen (r. Andrea Culková, prod. Miroslav Novak, CZ, 2020, 92')
Žal nad zničenou krajinou a ignorování životního prostředí se před 30 lety stal jedním ze zdrojů Sametové revoluce. Brzy se Československo nadechlo nejen svobody, ale i čistějšího vzduchu. Po třech dekádách ale zase narůstá žal nad stavem klimatu, naráží na ignoranci a opět se mění v rebelii. 


Forbidden Tango (r. & prod. Aleksandr M. Vinogradov, RU, BG, 2020, 92')
Film sleduje pár ruských gayů, Mishu a Otara, j three years of a Russian gay couple Misha and Otar organizing events of the Queer Tango in St. Petersburg. They are giving tango classes and introducing an alternative way of dancing to the traditional tango community in Russia.

#sandravugande (r. Filip Remunda, prod. Jiřina Budíková, Vít Klusák, Petr Kubica, Kateřina Kovářová, Ivona Remundová, Filip Remunda, CZ, 2019, 70')
Šestadvacetiletá influencerka bosenského původu Sandra Kisić se na pozvání české neziskovky vypravila do Ugandy. Společnost jí dělala holandská dobrovolnice, která je už na své několikáté misi. Sandra se oproti tomu s chudobou a technologickou zaostalostí poprvé setkala jinde než na displeji mobilního telefonu, který prakticky neodkládá z ruky. 

Pusťte si filmy na webu KFF Marketu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace