EAST DOC PLATFORM

Ceny East Doc Platform mají The World is Not (a) Mine, Utíká i Dakar Sistaz

31. 3. 2022

Autor: Veronika Zýková

Cenu East Doc Platform 2022 získal polský projekt The World is Not (a) Mine režisérky Natalii Koniarz o obyvatelích pracujících v nelidských podmínkách při těžbě kovů na hoře Cerro Rico. Ceny získaly i dva projekty s českou účastí. Cenu Sunny Side of the Doc vyhrál projekt Dakar Sistaz režisérů Jakuba Šmída a Barbory Chalupové, který pojednává o výjimečných sestrách, jejichž snem je zúčastnit se v roce 2023 Rallye Dakar. Cenu Golden Funnel za nejvýznamnějších vývoj v rámci workshopu vyhrál projekt Utíká režisérky Mariky Pecháčkové, která sleduje běžkyni Marcelu, jež před pěti lety utekla od problémů a trénuje na olympijské hry v Paříži.

Cena East Doc Platform

Institut dokumentárního filmu vyhlašuje hlavní cenu EDP – Cenu East Doc Platform spojenou s finanční podporou 5 000 € pro nejlepší projekt ve vývoji a produkci. Udělená finanční podpora pomůže tvůrcům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Porotci East Doc Platform 2022 jsou: Hanne Biermann (Deckert Distribution), Fatma Riahi (Al Jazeera Documentary Channel) a Alex Szalat (Docs Up Fund).

Cenu vyhrává projekt The World is Not (a) Mine (režie Natalia Koniarz, prod. Maciej Kubicki, Polsko).

Vyjádření poroty: "Byli jsme rádi, že předložené projekty byly velmi kvalitní, proto pro nás bylo obzvláště obtížné vybrat pouze jeden z nich. Okamžitě nás však zaujal zejména kameramanův přístup, který ukazuje rozlehlost místa, které jako by bylo zbytkem světa opuštěno, v kontrastu s neuvěřitelnou stísněností šachty nejvýše položeného dolu v Bolívii. Projekt Natalie Koniarz slibuje, že bude podobenstvím o ničem menším než o smyslu života, o naší interakci s přírodou, ale především o tom, jak se chováme jeden k druhému. Porota proto s velkým potěšením uděluje cenu East Doc Platform 2022 filmu The World is not (a) Mine.”

Zvláštní uznání Ceny East Doc Platform
získává snímek Last Letters of My Grandma (režie Olga Lucovnicova, prod. Frederik Nicolai, Belgie, Moldavsko, Nizozemsko).

"Pro vysokou úroveň filmové řeči a bohatost příběhu, který propojuje minulost a současnost, se porota rozhodla udělit zvláštní uznání projektu Last Letters of My Grandma.“

Cenu Current Time TV
získává Institut dokumentárního filmu 

Vyjádření Kenana Alijeva, výkonného ředitele Current Time TV, zní: "Je to obtížný, ale důležitý okamžik pro ocenění a oslavu dokumentárních filmů. Je to těžké, protože všichni víme, že ukrajinské rodiny a děti v době, kdy spolu mluvíme, trpí bombardováním ze strany ruských sil, hladem, rozdělením rodin, vysídlením a strachem. Velká část naší pozornosti se upírá na Ukrajinu a tak to má být.

Je to však také důležitý okamžik, protože nám připomíná nezbytnost a sílu dokumentárního filmu. Nebudeme tak naivní, abychom si řekli ''už nikdy'', protože obludně ničivá válka, o které jsme si mysleli, že se už nikdy nemůže opakovat, se skutečně opakuje. To však nepopírá naléhavou potřebu podat svědectví: musíme zdokumentovat násilí, musíme vyprávět příběhy hrdinů a musíme uctít a uchovat památku obětí. 

Z tohoto důvodu je dnešní cena udělena českému Institutu dokumentárního filmu. IDF loni oslavil 20. výročí svého vzniku, ale kvůli pandemii jsme neměli příležitost je ocenit. Zdá se nám vhodné ocenit je letos, v době války, kvůli jejich poslání podporovat dokumentární film, poslání, jehož význam se potvrzuje každou minutou, kdy toto násilí pokračuje. Current Time se věnuje podpoře nezávislých hlasů, a proto dnes večer vyznamenáváme Institut dokumentárního filmu za jeho odhodlání zajistit, aby byly slyšet hlasy, které podporují svobodu, spravedlnost, nezávislost a mír.

Jedná se o peněžní ocenění ve výši 2500 €. A já žádám IDF, aby tento malý příspěvek od Američanů směřovalo ukrajinským filmařům, kteří dokumentují válku a lidskou tragédii, jež musí skončit.

Děkuji vám."

Cena HBO Max
HBO Max, generální partner Institutu dokumentárního filmu, uděluje jednomu z projektů vybraných na East Doc Platform 2022 cenu HBO MAx v hodnotě 2 000 EUR. Cenu předává Hanka Kastlicová, výkonná producentka dokumentárních filmů HBO Max. Toto ocenění nepředstavuje žádnou koprodukční ani distribuční smlouvu a nezavazuje oceněného režiséra/producenta k prodeji jakýchkoli práv k filmu HBO výměnou za toto ocenění.

Cenu získává projekt Up in the Air (režie Oksana Syhareva, prod. Nataliia Pogudina, Ukrajina). 

Koprodukční cena České televize
Markéta Štinglová, manažerka Centra mezinárodních obsahových projektů veřejnoprávní České televize, generálního mediálního partnera Institutu dokumentárního filmu, vyhlašuje vítěze Koprodukční ceny České televize. Ocenění představuje finanční investici ve výši 150 000 Kč a následnou koprodukční smlouvu. Porota je složena ze zástupců České televize: Markéta Štinglová, manažerka Centra mezinárodních obsahových projektů, Petr Morávek, vedoucí oddělení výroby dokumentárních a vzdělávacích pořadů, a Věra Krincvajová, šéfredaktorka dokumentárních filmů Filmového centra.

Cenu získává snímek The Wife of (Estonsko, USA, Francie).

Cena Cut thru the Noise

Tato cena se uděluje jedomu z týmů účastnících se Ex Oriente Film, který v průběhu workshopu dosáhne největšího pokroku v přípravě svého projektu. Užší výběr kandidátů navrhnou vedoucí lektoři workshopu. Vítězný projekt vybere Diana Karklin, manažerka prodeje a akvizic společnosti Rise and Shine World Sales, a Mirjam Wiekenkamp, zakladatelka a manažerka mezinárodních projektů ve společnosti NOISE PR. Oceněný tým získá na míru šité poradenství ohledně strategie vydání, distribuce a prodeje projektu.

Oceněný projekt: Up in the Air (režie Oksana Syhareva, prod. Oksana Syhareva, Nataliia Pogudina, Ukrajina).

Cena Ex Oriente Fine Cut

Filmový projekt Ex Oriente vybraný vedoucími lektory workshopu získá konzultace hrubého střihu s renomovaným střihačem v hodnotě 1 500 €.

Cenu získává film Shut the Fuck Up! (režie Taisiia Kutuzov, prod. Stephane Siohan, Olga Beskhmelnitsyna, Ukrajina, Francie).

"Není snadné být mladý. Není snadné být odvážný. Ještě těžší je být mladý a odvážný na malém městě. Známý americký psycholog Phillip Zimbardo objíždí svět se svým dalším sociálním experimentem nazvaným Heroic Imagination Project, který se zabývá odvahou v každodenním životě. Odvaha podle něj není výhradou těch, kdo necítí strach. Zimbardo učí, že odvaze se lze naučit. Protagonista filmu, který jsme se rozhodli ocenit, odvážný je. Svým jednáním mění řád světa sevřeného do předsudků a korupce. Do jeho života nyní zasáhla útočná a ničím neospravedlnitelná válka. Válka, jejímž cílem je zničit vše, za co náš mladý hrdina několik let bojoval. To se nesmí stát. A nestane se. Zároveň oceňujeme i autorku filmu za její odvahu a talent. Chceme tak přispět k tomu, aby její výpověď viděl a slyšel veškerý svobodný svět a mladého hrdinu i jeho zemi podpořil. Cenu získává projekt Shut the Fuck Up! režisérky Taisii Kutuzovy. Sláva svobodné Ukrajině."

Cena Golden Funnel
Cena za nejvýznamnější vývoj v rámci workshopu se uděluje jednomu týmu účastnícímu se workshopu Ex Oriente Film a získává 1 000 €. Finanční podpora by měla tvůrcům pomoci v dalším rozvoji a mezinárodní propagaci jejich dokumentárního filmu. Projekt vybírají hlavní lektoři workshopu Mikael Opstrup, Iikka Vehkalahti, Filip Remunda a Ivana Pauerová Miloševičová.

Cenu získává snímek Runaway (režie Marika Pecháčková, prod. Pavla Klimešová, Vít Klusák, Česká republika).

"
Bylo nám potěšením strávit poslední rok spoluprací s vámi všemi, talentovanými filmaři. Cenu Golden Funnel získává projekt, který v průběhu workshopu nejvíce pokročil. Vybrat jen jeden z nich bylo těžké rozhodování, protože jste všichni tvrdě pracovali.

Režisérka během workshopu hledala způsob, jak vyprávět o něčem, o čem se v "lepších rodinách" ze slušnosti mlčí. Odhalila, že mlčení zabíjí. Rozhodla se proto mlčení prolomit a navázat niterný dialog uvnitř rodiny, jehož se autorka stává organickou součástí. V traumatu hledá moudrost. Ovládá psychologické principy, a tak film přinese naději, že v traumatu, krom destrukce, můžeme všichni nalézat i moudrost a východisko. Pro to vše našla originální filmový jazyk. Cenu udělujeme autorce, která nás nebude emocionálně ždímat, ale inspirovat a povznášet. Golden Funnel získává Marika Pecháčková - Runaway."


Cena Pitch the Doc
Cena Pitch the Doc se uděluje za účelem podpořit pokrok projektu, poskytnout mu specializovanou kurátorskou péči a podporu při budování mezinárodního uznání a viditelnosti. Konzultace vede odborník spojený s Pitch the Doc a probíhá do 6 měsíců od vyhlášení ceny za předpokladu, že je projekt úspěšně zaregistrován na platformě Pitch the Doc.

Cenu získává Pianoforte (režie Jakub Piątek, prod. Maciej Kubicki, Polsko).

"Jako Pitch the Doc bychom rádi přispěli k posílení mezinárodního uznání projektu, který nám za současných hrozných okolností připomíná, že vášně, emoce a talenty mohou být zapojeny do společného lidského dědictví. Ukazuje nám, že existují hodnoty, které jsou společné lidem z různých částí světa, navzdory jejich kulturním, původním a osobnostním rozdílům. Cenu Pitch the Doc získává Pianoforte."

Cena DAE Pitch Talent Encouragement
Evropská asociace dokumentárních filmů přináší na East Doc Platform Cenu DAE Pitch Talent Encouragement. Cena se skládá ze dvou bezplatných členství na 12 měsíců, každé v hodnotě 100 EUR, a mentorského sezení na míru s členem DAE v závislosti na potřebách projektového týmu.

Cenu získává snímek 5 Pills Away (režie Karolina Domagalska, prod. Katarzyna Slesicka, Anna Stylinska).

Cena DocsBarcelona

Ve spolupráci s DocsBarcelona je jeden z projektů prezentovaných na East Doc Foru vybrán pro Speed Meetings na DocsBarcelona 2022. Setkání budou domluvena předem v závislosti na preferencích financujících a projektů. Toto ocenění umožní tvůrcům dodatečně představit svůj projekt mezinárodním rozhodovacím osobám a brzy tak navázat na dohody a spolupráci započaté na East Doc Platform a rozšířit je. Projekt vybírá Mikael Opstrup.

"Natočit dokumentární film založený na postavách znamená přetvořit události v příběh a zároveň zůstat věrný tomu, co se postavám stalo. Pokud se tyto události týkají režisérova traumatu z dětství, je náročný proces tvorby ještě náročnější a obtížnější. Skloubit emocionální blízkost s uměleckým odstupem není snadné.

Jak se výsledek této cesty projeví na plátně, je pro mě u tohoto filmu velmi těžké předvídat, ale záznamy jsou velmi silné a osobní úsilí režiséra ještě silnější.

Cenu DocsBarcelona získává snímek From 0 to 8 (režie Danilo Cekovic, prod. Mario Adamson, Sergio C. Ayala, Švédsko, Srbsko)."


Cena DOK Leipzig Accelerator pro DOK Co-Pro Market 
„Cena DOK Leipzig Accelerator pro DOK Co-Pro Market pro rychlou účast na 18. ročníku DOK Co-Pro Market. Projekt bude mít možnost prezentovat se mezinárodním rozhodovacím osobám na individuálních schůzkách šitých na míru.

Ocenění získává projekt Baltic UXO autorů Alexandra Belinského a Agne Dovydaityte a producentů Dagne Vildziunaite a Agne Dovydaityte za netradiční vizuální přístup ke zkoumání málo známé ekologické hrozby v Baltském a severním moři. Pomocí vytříbeného filmového jazyka projekt vrhá světlo na vyhazování tun nevybuchlých náloží do vod. To, co bylo po 2. světové válce vnímáno jako rychlé řešení likvidace škodlivých zbraní, se stalo dlouhodobým nebezpečím pro moře a komunity žijící v jeho okolí."


Baltic UXO (režie Agne Dovydaityte, Alexander Belinski, prod. Agne Dovydaityte, Dagne Vildziunaite, Litva)

Cena DOK Leipzig Accelerator pro DOK Preview Training

„Projekt je pozván, aby se představil na prezentaci DOK preview, která vyzdvihuje nejlepší projekty v pozdní fázi z různých vzdělávacích iniciativ připravených vstoupit na mezinárodní trh.

Jsme rádi, že můžeme udělit cenu projektu Pianoforte, jehož autorem je Jakub Piatek a producentem Maciej Kubicki. Poutavý příběh o dospívání poháněný empatií, sny a nadějí, který donutí diváky fandit mladým pianistům a sledovat je na jejich cestě za splněním snů."


Ocenění získává film Pianoforte (režie Jakub Piątek, prod. Maciej Kubicki, Polsko).

Cena Sunny Side of the Doc

33. ročník mezinárodního trhu dokumentárních a narativních projektů, který se bude konat online a v La Rochelle od 20. do 23. června, s potěšením poskytne podporu průmyslu a dvě bezplatné akreditace tvůrčímu týmu, který stojí za jedním projektem prezentovaným v rámci East Doc Forum 2022. #StorytellingMatters Toto sdílené přesvědčení bude ústředním tématem všech akcí Sunny Side of the Doc v roce 2022 a pomůže zviditelnit lidi, příběhy a činy, které zpochybňují, zapojují a mají celosvětový dopad.

Ocenění získává snímek Dakar Sistaz (režie Jakub Šmíd, Barbora Chalupová, prod. Zuzana Kučerová, Česká republika).

East Doc Platform organizuje Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace