EAST DOC SERIES

East Doc Series představuje pět vybraných projektů

24. 8. 2020

Autor: Veronika Zýková

East Doc Series, nová aktivita Institutu dokumentárního filmu, zná pět projektů vybraných na první workshop, který se uskuteční 2. a 7.–8. září 2020. Ve výběru nechybí dokumentární série maďarské režisérky Bernadett Tuzy-Ritter (V zajetí, 2017) a bulharského dua Boris Missirkov – Georgi Bogdanov (Paláce pro lidi, 2018).

East Doc Series, zbrusu nový program organizovaný Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Baltic Sea DocsSunny Side of the Doc, odtajnil pět projektů vybraných do prvního workshopu, jehož se zúčastní pět režisérsko-producentských týmů na Baltic Sea Docs online 2. a 7.–8. září 2020.

Mezi vybranými doku sériemi je projekt Nikolaie Galitzina Prophet of Doom, vyšetřování nevyřešené vraždy brilantního sovětského klimatologa, který zmizel v Madridu během vrcholící Studené války. Queen of Chess Bernadett Tuzy-Ritter vypráví příběh vztahu a šachových partií dvou osobností: Judit Polgar, největší šachové hráčky všech dob, a Garry Kasparov, the legend who believed that a woman and a man cannot fight. Tin Can Race Borise Missirkova a Georgiho Bogdanova přibližuje, jaké radosti mohou poskytnout stará socialistická auta: „Rychlost, volnost, láska, nenávist, průmyslová špionáž - pojďme znovu řídit socialistická auta, která se dožila pádu Berlínské zdi a některá jej i přežila!"

Třetí řada série Slumbering Concrete režiséra Saši Bana se rovněž zúčastní programu East Doc Series. Soustředí se na nejvýraznější příklady modernistické architektury 60. a 70. let v bývalé Jugoslávii a život lidí tehdy a teď. Doku-série režisérky Margit Lillak Villages of Light zase vypráví příběhy šesti nejvýraznějších evropských eko-komunit. Série zkoumá, jak spolužití rozšiřuje vědomí, nalézá další modely udržitelného životního stylu a duchovní probuzení.

Sergei Trofimov, koordinátor programu East Doc Series, vysvětluje kritéria, podle nichž byla pětice projektů vybrána: “Jedním z klíčových elementů, které byly od začátku brány v potaz, je příslušnost ke klasickému nebo tradičnímu televiznímu slotu. Těchto pět projektů bylo vybráno tak, aby naplnilo sloty Architektura, Historie, Sport, Věda, Krimi a Společnost. To je důležité pro potencionální koproducenty, decision makery a broadcastery.”

Úvodní workshop East Doc Series nabídne předdomluvené individuální schůzky s decision makery – producenty, broadcastery z evropských televizí, zástupci fondů, digitálních platforem a VoD. Program zahrnuje konzultace, přednášky a případové studie týkající se různých aspektů doku-sérií. Mezi experty a tutory prvního workshopu bude Fernanda Rossi, mezinárodně uzávaná scenáristka a konzultantka, která pracovala na více než 500 dokumentech a scénářích, z nichž několik bylo nominováno na Oscara a další prestižní ceny. Její kniha Trailer Mechanics: How to Make your Documentary Fundraising Demo je podle filmových profesionálů biblí v oblasti trailerů.

Jako tutorka se k East Doc Series připojí také zkušená profucentka, režisérka a scenáristka Amanda Feldon, která pracovala pro BBC, CNN, Discovery Channel, Animal Planet National Geographic, Netflix a řadu dalších broadcasterů. V současnosti pracuje pro Creative Content Fund v Bruselu a Kyjevě.

Druhý workshop se uskuteční v Praze 6.–12. března 2021 na East Doc Platform. Projekty se mohou hlásit v rámci open callu na East Doc Platform od 1. září do 13. listopadu. Třetí workshop proběhne v rámci Sunny Side of the Doc v La Rochelle od 21. do 24. června 2021.

VYBRANĚ PROJEKTY:

Prophet of Doom
Režie: Nikolai Galitzine
Produkce: by Łukasz Długołęcki (NUR), Haukur Hrafnsson (NUR) a Andrew Revkin
Koprodukce: Artem Vasiliev (METRAFILMS) a Asya Pavlovskaya (METRAFILMS)
Polsko, Rusko, Španělsko, Irsko

31. března 1985 zmizel sovětský klimatolog Vladimir Aleksandrov během cesty do Španělska. Právě se vrátil z mezinárodní mírové mise ve Vatikánu. Apeloval na zastavení užívání jaderných zbraní, protože by mohla nastat "jaderná zima", která by znamenala podle vědců konec. Ale Vladimirova otevřená a čestná povaha ho dovedla do většího nebezpečí.

Slumbering Concrete (3. řada)
Pův. název: Betonski spavači
Režie: Saša Ban
Produkce: Dana Budisavljević (HULAHOP)
Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko

Série kriticky zkoumá osud budov, které ztratily svůj původní účel, chránit politický systém, ale neztratily kulturní a prostorovou význčnost. Můžeme zamezit, aby byla naše novodobá historie smzána a podívat se kritickým pohledem na výdobytky jedné generace? Lze odstranit stigma ideologického nepřítele z architektonického dědictví? A pokud ano, můžeme zajistit kontinuitu v naší urbánní a kulturní historii?

Queen of Chess
Režie: Bernadett Tuza-Ritter
Produkce: Gabor Harmi, László Józsa (Speak Easy Project) a Peter Stern
Koprodukce: Heino Deckert (Deckert Distribution GmbH)
Maďarsko, Německo

Maďarští učitelé Laszlo a Klára Polgarovi se rozhodli  pro experiment: vychovat génia v socialistickém Maďarsku. Když Judit, nejmladší z dětí, vyzve svého velkého oblíbence Garryho Kasparova, podaří se šestnáctileté dívce sehrát s tímto velmistrem vyrovnanou partii. Pro nejlepšího šachistu světa není lehké překousnout remízu od mladé dívky. Pokračují v souboji, dokud ji Kasparov nepozve na sůj šachový tábor v Řecku. V roce 2002 Judit Polgar Garryho Kasparova porazila.

Tin Can Race
Režie: Boris Missirkov and Georgi Bogdanov
Produkce: Martichka Bozhilova (AGITPROP)
Bulharsko

Během Studené války měla průměrná rodina z Východního bloku dříve či později vytouženého, milovného a vyluxovaného, nešikovného a těžce ovladatelného socialistického miláčka - auto. Jiná možnost nebyla. Na druhé straně se stal vývoz těchto ut národní prioritou komunistických zemí, takže si mnohé rodiny na Západě "užívaly" velmi dostupné modely Lady, Moskviče, Škody nebo Jugo. Socialistická auta měla sloužit svým vlastníkům a ne přinášet radost. Teď je čas oprášit tato stará monstra a užít si všechnu radost, kterou jsou schopna nabídnout.

Villages of Light
Režie: Margit Lillak
Produkce: Volia Chajkouskaya (Allfilm)
Estonsko

Svobodomyslný pár Liina (Estonsko) a Pierre (Francie) se vydá na cestu po evropských komunitách, aby prozkoumal možnosti polyamorie a udržitelného bydlení a aby si zkusil život v rozličných komunitách včetně každodenního života, praktik a rituálů: osvobození Erose a přetvoření společnosti v mírovější (Tamera/Portugalsko), theurgické magické tajemné rituály, které změní vibraci Gaii a vybudují interdimenzionální brány se strážci (Damanhur/Itálie) ad. 

První workshop: “Epizoda 1: Pilot” – Baltic Sea Docs, Riga, Lotyšsko (2. a 7.–8. září 2020, online session)
Druhý workshop: “Epizoda 2: Pitch” – East Doc Platform, Praha, ČR (6.–12. března 2021)
Třetí workshop: “Epizoda 3: Trh” – Sunny Side of the Doc, La Rochelle, Francie (21.–24. června 2021)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace