EAST DOC PLATFORM

Cenu East Doc Platform má chystaný film o ekologické devastaci lagun

18. 3. 2021

Autor: Veronika Zýková

Ukrajinský projekt Laguny. Bitva o ráj Serhije Lysenka získal Cenu East Doc Platform 2021 a rovněž Cenu Current Time TV. 72 hodin běloruské filmařky Anny Savčenko má Koprodukční cenu České televize a Kix – Příběh dítěte ulice maďarských filmařů Balinta Révésze a Dávida Mikulána získal Cenu HBO. Uspěly také české projekty.

Vítězným projektem 10. ročníku East Doc Platform Award je ukrajinský projekt Laguny. Bitva o ráj režiséra Serhije Lysenka. Mezinárodní porota ve složení Asta Dalman (SVT), Luisa Schwamborn (NEW DOCS) a Jane Mote (The Whickers) vyzdvihla silné scény a postavy, stejně jako téma lidské hamižnosti v protikladu k ochraně světa přírody“. Cena East Doc Platform je spojena s finanční podporou ve výši 7500 eur na vývoj a výrobu. Projekt získal také další z cen spojených z finanční podporou, Cenu Current Time TV v hodnotě 3000 eur. Tuto cenu věnovali zástupci Current Time TV Natalia Aršavskaja a Kenan Aliyev vzpomínce na trojici běloruských filmařů Maximu Gavrilenkovi, Ljubov Zemcovové a Vladimiru Michalkovskému, kteří zemřeli při autonehodě v květnu 2020.

Cenu České televize spojenou s odměnou 150 000 Kč a následnou koprodukční smlouvou získal projekt 72 hodin Anny Savčenko o matce, jejíž život se od základů otřese poté, co je její syn falešně obviněn, odsouzen k smrti a popraven – vše během jednoho roku. Maďarský Kix – Příběh dítěte ulice režisérské dvojice Balint Révész a Dávid Mikulán získal Cenu HBO pro vývoj. Porota vyzdvihla vysokou uměleckou hodnotu a vytrvalost filmařů, kteří „sledují déle než dekádu příběh dospívání. Nabízí také působivý vhled do života mladé generace v postkomunistických zemích, kde je jejich osud někdy předurčen.“ Mezi oceněnými je také chystaný ruský koprodukční film Transsyrský expres Aliny Rudnické, který získal Cenu Sunny Side of the Doc a Cenu DocsBarcelona.

Slovenská režisérka Diana Fabiánová získala za své Hranice nevěry Zlatý trychtýř v hodnotě 1000 eur pro projekt Ex Oriente Film, který během ročního workshopu zaznamenal největší pokrok. Uspěly také připravované snímky českých tvůrkyň. Kateřina Turečková získala Cenu DOK Preview. Ve snímku Zpracování konfrontuje sochaře Pavla Opočenského, který byl odsouzen na zneužívání nezletilých. Cenu Pitch the Doc má Blix režisérky Grety Stocklassy o bývalém zvláštním vyslanci Rady bezpečnosti OSN, který bilancuje na sklonku života. Cena DOK Co-Pro Market patří Kláře Tasovské za portrét osobité fotografky Libuše Jarcovjákové s názvem Ještě nejsem, kým chci být. Této umělkyni se sice konečně dostává patřičného uznání v cizině i v ČR, ale stále ještě hledá sama sebe.

East Doc Platform, organizovaná Institutem dokumentárního filmu, přivítala od 6. do 17. března přes 400 filmových profesionálů. Rozšířená online podobna nabídla nejen řadu networkingových aktivit, ale také přednášky, prezentace a masterclasses. O svém filmu Kolektiv, který má aktuálně dvě oscarové nominace, mluvil režisér Alexander Nanau. Otevřený program byl k dispozici akreditovaným hostům v uživatelské zóně dokweb.net, dvě panelové diskuze byly zároveň streamovány na Facebooku. Pitching East Doc Forum byl tentokrát rozložen do tří dnů: první dva byly věnovány celovečerním projektů, třetí den pak dokusériím a XR projektům.

Institut dokumentárního filmu aktuálně slaví na portálu DAFilms 20 let výběrem dvaceti oceňovaných středo- a východoevropských filmů, které prošly jeho aktivitami (East Doc Platform, workshop Ex Oriente Film, trh East Silver a alternativní distribuční platforma KineDok).

Vítězné projekty East Doc Platform 2021:

Cena East Doc Platform
Laguny. Bitva o ráj (r. Serhij Lysenko, prod. Anna Kapustina, Oleksandra Kravčenko, UA)*

Koprodukční cena České televize
72 hodin (r. Anna Savčenko, prod. Isabel de la Serna, Jean-Marie Gigon, Iva Tkalec, kodprod. Volja Čajkouskaja, BE, BY, FR)

Cena Current Time TV
Laguny. Bitva o ráj (r. Serhij Lysenko, prod. Anna Kapustina, Oleksandra Kravčenko, UA)*

Cena HBO pro vývoj
Kix – Příběh dítěte ulice (r. Balint Révész a Dávid Mikulán, prod. Viki Réka-Kiss, HU)*

Zlatý trychtýř
Hranice nevěry (r. Diana Fabiánová, prod. Silvia Panáková, SK, CZ)*

Cena Ex Oriente Fine Cut
Rok nekonečných dnů (r. Renata Lučić, prod. Tamara Babun, Matija Drniković, HR)*

Cena Cut Thru the Noise
Usmívající se Gruzie (r. Luka Beradze, prod. Nino Chichua, Anna Khazaradze, GE, DE)*

Cena IDFA Spotlight
Houpající se pole (r. Sareen Hairabedian, prod. Azza Hourani, JO, US, IE)

Cena DOK Co-Pro Market
Ještě nejsem, kým chci být (r. Klára Tasovská, prod. Lukáš Kokeš, CZ, SK)

Cena DOK Preview
Zpracování (r. Kateřina Turečková, prod. Klára Mamojková, Wanda Kaprálová, Vít Janeček, CZ)*

Cena Sunny Side of the Doc
Transsyrský expres (r. Alina Rudnickaja, prod. Pertti Veijalainen, FI, PL, RU)

Cena DocsBarcelona
Transsyrský expres (r. Alina Rudnickaja, prod. Pertti Veijalainen, FI, PL, RU)

Cena DAE (Documentary Association of Europe)
Jeden za tým (r. Katarzyna Wiśniowska, prod. Tomasz Morawski, Marcin Kupiecki, PL)*
Roj (r. Ula Przybylska, prod. Viktoria Szabo, PL, HU)

Cena Pitch the Doc
Blix (r. Greta Stocklassa, prod. Radovan Síbrt, CZ, SE)*

* projekt workshopu Ex Oriente Film

Více o letošních cenách a porotách se dočtete zde. Podívejte se také na kompletní seznam projektů, které se zúčastnily East Doc Platform 2021.

East Doc Platform 2021 finančně podpořily tyto instituce, kterým děkujeme: Česká televize (generální mediální partner), Kreativní Evropa MEDIA, Visegrad Fund, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury České republiky, Hlavní město Praha, APA – Asociace producentů v audiovizi a Rakouské kulturní fórum

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace