EX ORIENTE FILM

Ex Oriente Film 2021 představuje 12 vybraných projektů

24. 5. 2021

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu představuje 12 dokumentárních projektů, které byly vybrány do 19. ročníku workshopu Ex Oriente Film. Jsou mezi nimi také nový projekt Johany Ožvold, která se workshopu zúčastnila s filmem The Sound is Innocent v roce 2016, a celovečerní debuty Mariky Pecháčkové a Romana Ďuriše.

Ex Oriente Film je workshop zaměřený na vývoj a financování autorských dokumetárních filmů ze střední a východní Evropy. Tým zkušených filmových profesionálů pomůže režisérsko-producentským týmům během tří sessions a workshop vyvrcholí představením projektů na pitchingu East Doc Forum v rámci East Doc Platform (26. 3. - 1. 4. 2021).

8
r. Danilo Cekovic. prod. Mario Adamson & Sergio Ayala, SE, RS
Romský teenager Ivan a srbský student filmu Danilo natáčí své výjimečné přátelství v průběhu osmi let. Po překonání sociálních překážek jejich vztah čelí dosud největším výzvám.

Baltic UXO 
r. Alexander Belinski. dir. & prod. Agne Dovydaityte, prod. Dagne Vildziunaite, LT
50 000 tun korodující chemické munice leží v Baltském moři od 2. světové války a vypadá to, že se nedá dělat nic jiného než čekat.

Man of Marble (orig. Człowiek z marmuru)
r. Szymon Kuriata, prod. Aneta Zagórska, PL
Remik se snaží skončit s alkoholem. Jeho ex-partnerka Magda musí rychle dospět, aby vychovala jejich syna. Budou schopni se vymanit z kruhu závislosti a dát Franekovi lepší společný život?

Last Letters of My Grandma
r. Olga Lucovnicova, prod. Frederik Nicolai, koprod. Virgiliu Mărgineanu, BE, MD
Traumata se přenáší z generace na generaci. Má babička Antonina spáchala sebevraždu v roce 1989. Prolnutím kolektivní historie a jejího života hledám cestu, jak změnit předurčený osud.

Nest of Storks and People (orig. Gnezdo na shturkeli i hora)
r. Petko Gyulchev, prod. Galina Shtarbeva, BG
Příběh o migrujících ptácích a migrujících lidech, kteří uletí tisíce kilometrů, aby se vrátili do bulharské vesnice za hledáním lepšího života.

Pilgrim
r. Johana Ožvold, prod. Jakub Košťál & Vratislav Šlajer, CZ, DE, FR, GB
Neslyšitelný, neviditelný a všude.

Pokiaľ ja žijem
r. Roman Ďuriš, prod. Simona Bago Móciková & Radka Babincová, SK
Sociální dokument o 22letém Romovi Daliborovi. Aby si vydělal peníze a pozvedl rodinu z chudoby a bezdomovectví, rozhodne se připojit k hororovému cirkusu a stát se performerem.

Shut the Fuck Up! (orig. Ти, бля, рота закрий!)
r. Taisiia Kutuzova, prod. Stephane Siohan, koprod. Olga Beskhmelnitsyna, UA, FR
Staral se o sebe sám, v 16 se Serhiy stal aktivistou, v 17 získal práci pro slavného lidskoprávního aktivistu a v 19 se dokonce ucházel o úřad. Ale to, jaký je, přijme až po své porážce.

The World is Not (a) Mine
r. Natalia Koniarz, prod. Maciej Kubicki, PL
Portrét lidí žijících v jedněch z nejnebezpečnějších dolů. Jeden z nich se považuje za kněze, který jim pomůže s utrpením. Všichni se ptají: "Zmizí lidé, nebo se stanou neviditelnými?"

Utíká
r. Marika Pecháčková, prod. Vít Klusák & Pavla Klimešová, CZ
"Mám v sobě divoké koně. Když je nepotrestám každý den těžkou prací, začnou používat svou sílu proti mně." Česká maratonská běžkyně utíkala před před svými prolémy 5 let a právě se kvalifikovala na olympijské hry do Tokya.

Up in the Air (orig. У ПОВІТРІ)
r. Oksana Syhareva, prod. Anna Kapustina, UA
Mladí ukrajinští akrobaté rozvíjejí své dovednosti a vystupují ve vzduchu. Sto let stará budova cirkusu a místní vládní úředníci jim zpochybňují cestu za jejich sny.

Přísně tajný projekt

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace