EX ORIENTE FILM

Představujeme 12 projektů workshopu Ex Oriente Film 2020

1. 6. 2020

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu představuje 12 dokumentárních projektů, které byly vybrány do 18. ročníku workshopu Ex Oriente Film z rekordního počtu 108 přihlášených projektů.

Ex Oriente Film je mezinárodní workshop zaměřený na vývoj a financování autorských dokumentů ze střední a východní Evropy. Tým zkušených tutorů, mezi kterými jsou režisérky Salomé Jashi a Emma Davie, festivalový dramaturg Giona Nazzaro či režisér a producent Peter Kerekes, budou pomáhat účastníkům workshopu s vývojem jejich projektů. První ze tří týdenních workshopů se uskuteční online od 22. do 27. června.

Baby in the Woods
Režie: Ioana Grigore
Produkce: Marcian Lazar
Rumunsko

Leo je dvaaosmdesátiletý hrdina, který svůj život dělí mezi bývalý Sovětský svaz, odkud byl v mládí vyhoštěn, Anglii, kde strávil zbytek života, a USA, kam uprchl jeho bratr.

Blix
Režie: Greta Stocklassa
Produkce: Radovan Síbrt
Česká republika, Švédsko

Na konci svého života Hans Blix přehodnocuje svá životní rozhodnutí. Je tento nenápadný muž, který byl celý život zastáncem appeasementu (usmiřovací politiky), zodpovědný za genocidu, války a miliony zmařených životů?

Dniester - The Irreversible Flow of Life
Režie: Iurie Tocmas
Produkce: Ieva Goba
Moldavsko, Lotyšsko

Dněstr musí překonat řadu překážek, než se vlije do Černého moře, stejně jako lidé žijící na březích této řeky. Kdy se z řeky našeho sluncem zalitého dětství stala bouře, kterou je nutné překonat?

I Want It All
Režie: Katarzyna Wiśniowska
Produkce: Tomasz Morawski, Marcin Kupiecki
Polsko

I když je jí jen 11 let, Yara se chystá navázat na matčin impozantní boxerský odkaz.

Kix - A Story of a Street Kid
Režie: Balint Révész a Dávid Mikulán 
Produkce: Viki Réka-Kiss
Maďarsko

KIX je příběhem problémového kluka z ulice, sledujeme ho od klukovkých let až na práh dospělosti. Během desetiletí se z mladého neplechy stává veřejný nepřítel.

Lagoons. A Battle for Paradise
Režie: Serhiy Lysenko
Produkce: Anna Kapustina, Oleksandra Kravchenko
Ukrajina

Během jednoho roku se život v ukrajinském Národním parku Tuzly Lagoons převrátí vzhůru nohama, když se lidé, kteří chtějí žít v souladu s přírodou, střetnou s těmi, kdo ji chtějí využít.

Marriage on Paper
Režie: Renata Lučić
Produkce: Tamara Babun, Matija Drniković
Chorvatsko

Marko, Tomislav a Joso jsou nejlepší kamarádi kolem padesátky,  kteří žijí v malé slovinské vesnici. Jejich manželky si po letech práce v Německu našly známost a rozhodly se své muže opustit a odstěhovat se do Německa.

Nice Ladies
Režie: Mariia Ponomarova
Produkce: Rogier Kramer, Maksym Nakonechnyi, Anna Zobnina
Ukrajina, Nizozemsko

Skupina postarších roztleskávaček 'Nice Ladies' z východní Ukrajiny se chystá na evropský šampionát. Co přinese jejich klání s mladšími soupeřkami v kategorii '25+'?

Once Upon a Family
Režie: Sead Sabotic
Produkce: Bojana Radulovic
Černá Hora

Zatímco sleduje životy psychicky nemocných lidí, film vznáší otázky ohledně normality v instituci, kde postavy vyrůstaly, našly domov a lásku a kde prožily celý svůj dosavadní život.
 
Smiling Georgia
Režie: Luka Beradze
Produkce: Nino Chichua, Anna Khazaradze
Gruzie

Staří obyvatelé vesnice s názvem Bezejmenná zůstanou bezzubí po nezdařené předvolební kampani Usměvavá Gruzie. Brzy je jasné, že chybějící zuby jsou to poslední, s čím se musí tito lidé v drsných podmínkách gruzínského venkova vypořádat.

Šťastne (ne)verní  
Režie: Diana Fabiánová
Produkce: Silvia Panáková, Maia Martiniak
Slovensko

Romantická road movie o tom, jestli je možné mít šťastný, monogamní vztah, nebo je "věčná láska" jen iluze. Dokumentární hledání ověřující funkčnost běžných typů soužití.

Zpracování
Režie: Kateřina Turečková
Produkce: Vít Janeček, Wanda Kaprálová, Klára Mamojková
Česká republika

Efektivní manipulaci oběť nezaznamená a často si ji neuvědomuje ani sám pachatel. Filmová esej o vlivu mimo zjevnou viditelnost a předvídatelné následky.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace